Neboj, neboj! - Divadlo Drak

Interaktivní výstava o strachu a o tom, proč se ho nebát.

Neboj, neboj! - Divadlo Drak
  • Adresa:
    Hradební 632/1, 500 02 Hradec Králové 632/1
    Hradec Králové 500 02

Na říjen 2023 připravuje Divadlo Drak vernisáž interaktivní výstavy pro malé i velké Neboj, neboj! Výstava původně vznikla pro pražské Atrium Žižkov pod kuratelou Ondřeje Horáka a je inspirována stejnojmennou úspěšnou knihou autorů Milady Rezkové, Lukáše Urbánka a Jakuba Kaše. Pro Labyrint Divadla Drak však tvůrčí tým připravuje rozšířenou verzi uzpůsobenou potřebám většího výstavního prostoru.

Strach není ostuda. A není to ani nástroj. Strach je jedna ze čtyř základních lidských emocí, stejně tak jako radost, smutek a vztek.

Co kdybychom se ho naučili trochu lépe poznat? Co kdybychom pochopili, že se ho nemusíme bát a že ho můžeme sdílet s těmi, které máme rádi?

Strach potkáváme celý život. Je jedno, kolik je nám let, jestli jsme holky nebo kluci a zda jsme se narodili v Evropě nebo třeba v Asii. Bál se Karel IV., Jan Hus i Superman. Občas se bojí hasič, táta i školní uklízečka. A protože to takhle je, vyplatí se, aby toho každý z nás o strachu co nejvíc věděl. Jen tak nám totiž může přestat dělat starosti.

Naše výstava Neboj, neboj! je jako cesta do světa strachu. Ale žádný strach, ničeho se bát nemusíte! Budeme se na strach dívat z různých úhlů, zkoumat ho, hrát si s ním a možná se s ním i kamarádit. Ať už jste malí nebo velcí, tady najdete strachy, které znáte, ale i takové, které jste ještě nepotkali.

Výstava se inspirovala stejnojmennou úspěšnou knihou, jejímiž autory jsou Milada Rezková, Lukáš Urbánek a Jakub Kaše, která už potěšila mnoho čtenářů. Tak jako kniha, i výstava se zabývá tím, jak se strach projevuje v našem každodenním životě – v rodině, ve škole, ve městě, v přírodě a taky těmi strachy, které nám občas přijdou trochu divné, ale taky k našemu životu patří.

Připravili jsme pro vás také interaktivní vzdělávací program pro školní skupiny, kterým vás provedou naši lektoři. Tak pojďte s námi objevovat svět strachu a učit se, jak se s ním vypořádat.

Nová interaktivní výstava Neboj, neboj! přesvědčí každého návštěvníka, malého i velkého, že ze strachu není třeba mít žádný strach!

Kurátor: Fuczik
Umělci: Milada Rezková, Lukáš Urbánek
Sound design: Martin Hůla
Grafické zpracování: Jakub Kaše
Architektura a instalace: Honza Tomšů a dílny Divadla Drak
Vyrobily dílny Divadla Drak: Roman Beran, Michaela Kudelková, Hana Kopová, Leyla Hruška Ottová, Štěpán Uherka
Grafika: Jindřich Pavlíček
Produkce: Barbora Kalinová, Martina Štětinová
Technické řešení: Petr Seiner, Libor Petr, Tomáš Roček, Jan Tomáš Šimon Ženíšek, Jan Čipčala, David Ledvinka, Roman Pěnička, Milan Steklík
Lektorský program k výstavě: Jan Nechvátalová, Klára Svobodová

Výstava je realizována ve spolupráci s galerii Atrium na Žižkově

Termíny