Klášter Želiv, to je resort plný možností

11. září 2023, 21:28
Klášter Želiv, to je resort plný možností

Želivský klášter se nachází v obci Želiv v kraji Vysočina. Areál plný zážitků naleznete jen nedaleko Humpolce a Pelhřimova. Najdete zde vynikající jídlo a pivo, ale také ubytování a wellness. Samozřejmě zde také můžete navštívit jeden z mnoha prohlídkových okruhů, které vás seznámí nejen s historií kláštera.

Přijďte se zúčastnit jedné z pravidelných prohlídek konventu kláštera s přilehlým kostelem Narození Panny Marie, který po požáru na počátku 18. století přestavěl významný český architekt Jan Blažej Santini. Navštivte klášterní prohlídkový okruh, který vás ohromí svými zachovalými prostory a nemalou historií. Průvodce vás zde seznámí s historií kláštera a s dochovanými sbírkami. Během prohlídky nahlédnete i do prostorů sálů jako je malovaný refektář, kapitulní síň nebo sakristie. V závěru prohlídky budete jistě ohromeni kostelem Narození Panny Marie. Navštívit můžete dále místní pivovar, kde vám tajné receptury originálního piva nesdělí. Provedou vás zde ale výrobním procesem. Závěr se odehrává v degustační místnosti, kde ochutnáte několik skvělých pivních specialit, které si po prohlídce můžete také zakoupit. I okolí kláštera má co nabídnout — absolvujte venkovní prohlídku a užijte si čerstvého vzduchu. Žižkův dub vás uchvátí svým stářím, Zahradní dům oslní svým využitím a Trčkův hrad zas překvapí svou historií. Po prohlídce budete vědět o každém zajímavém místě i jeho historii. Duše z periferie – Psychiatrie v letech 1956‑1992 je vcelku nová expozice, která vás nenechá chladnými. Nachází se v přízemí Trčkova hradu želivského kláštera, který v minulosti mimo jiné sloužil havlíčkobrodské psychiatrické léčebně. Průvodce návštěvníky seznámí nejen s historií psychiatrické léčebny, ale i se zajímavostmi z průběhu léčby pacientů. Prohlídka pokračuje návštěvou Trčkova hradu, kde nahlédnete do prostor kazetového sálu, na jehož stopě je vyobrazeno deset českých Madon, včetně želivské Madony s dítětem. V expozici Československých motocyklů budou milovníci veteránů jistě potěšeni. Spatří zde známé značky jako Jawa, Ogar či Stadion. Prohlídka pokračuje edukativní expozicí o historii včelaření. Horkou novinkou letošního roku je interaktivní edukační prohlídka pro nejmenší Putování se Santinim. Během prohlídky se malí i velcí návštěvníci dozví mnoho důležitého o Santiniho stavitelství. Pomocí interaktivní úkolů a sbírání mincí možná pomohou mistrovi dokončit jeho dílo. Zábavné i dramatické, tak lze vystihnout hrané prohlídky Santiniho zázrak. Prohlídka je vhodná pro všechny věkové kategorie, neboť hlavní myšlenkou prohlídek je přiblížit historii tak, aby se každý bavil. Příběh začíná rokem 1714, kdy Santini přichází do rozvalin zdejšího chrámu. Pro milovníky večerních prohlídek je zde možnost navštívit klášter při svitu svíček.

Hotel Klášter Želiv se nachází v barokní budově bývalého opatství premonstrátského želivského kláštera. Zažijte jedinečnou atmosféru klášterních prostor, díky umělecké výzdobě a replikám historického nábytku tak zažijete jedinečný pobyt v srdci Vysočiny. Pro hotelové hosty je zde zřízen klášterní wellness, kde si mohou odpočinout a užívat si v krásném prostředí. Oblíbenými jsou například pivní koupele nebo zážitkový několika tryskový sprchový kout, relax zóna a další. Klášterní restauraci nesmíte vynechat, je to místo, které spojuje vynikající jídlo a kvalitní pivo z místního pivovaru. Vaří zde pouze z kvalitních surovin s důrazem na pestrost a vyváženost. V menu naleznete tradiční české pokrmy, ale také zahraniční speciality.

Klášter Želiv

adresa: Želiv 122, 394 44 Želiv
telefon: +420 602 363 081
e-mail: [email protected]

www.zeliv.eu