Vydejte se za chmelařských dědictvím s celou rodinou!

25. duben 2024, 21:11

Žatec a krajina žateckého chmele je 17. památkou v ČR zapsanou na Seznamu světového dědictví UNESCO!

Nejmenší chmelnička na světě_autorCHCHP_E.Kochová

První část památky zastupuje Žatecká chmelařská krajina – chmelnice na Steknicku a venkovské zázemí, kde probíhalo zpracování chmele ihned po sklizni. Druhou částí je Žatec, který je centrem celé chmelařské oblasti. Dodnes zde působí instituce spojené se světovým obchodem a také výzkumem chmele.

Výlet pro celou rodinu

Přijeďte za zábavou do města chmele.

Areál Chrámu Chmele a Piva zahrnuje labyrint z chmelových žoků, erbovní síň Žatecké chmelařské oblasti a unikátní chmelový orloj. Součástí komplexu je majestátní Chmelový maják, který nabízí výhled na celý Žatec a okolí.

Hned vedle narazíte na světově největší muzeum svého druhu – Chmelařské muzeum. Pokud máte rádi výhledy, nemůžete opomenout Radniční věž s novou expozicí – Žatec v proměnách času. Dalšími tipy je pak Muzeum Homolupulů, Mederův dům a další zajímavá místa…

Chmelový orloj_E.Kochová

Projděte se také do historického centra, kde se pokocháte několika skvosty. Nejmenší chmelnička na světě, druhá největší synagoga v ČR, hrob nejstaršího pivaře, Žatecký pivovar a oblíbená místa filmařů naleznete právě tam. Skvělým tipem je také cyklostezka vedoucí kolem řeky Ohře nebo stezka mezi chmelnicemi u zámku Stekník.

Není toho málo, že? A zdaleka to není všechno, co můžete v Žatci a jeho krajině navštívit. Žatec musíte zkrátka zažít!

Chmelnice_autorCHCHP_E.Kochová