Pochod krajinou barona Ringhoffera 2024

20.4.2024, 9:30 – 17:00

17. ročník oblíbeného turistického pochodu na trase Mirošovice - Kamenice. Pochod sleduje trasu naučné stezky Krajinou barona Ringhoffera vybudované v roce 2006. Trasa je dlouhá 20 km a návštěvníci na ní najdou celkem 10 informačních tabulí.

Pochod krajinou barona Ringhoffera 2024
  • Adresa:
    Kamenice 251 68

Pochod po stejnojmenné naučné stezce nabízí nejen krásné přírodní scenérie, ale současně připomíná odkaz významného průmyslníka 19. století, který měl dominantní vliv na kulturu krajiny Velkopopovicka a Kamenicka. Baron František Ringhoffer, majitel strojního imperia na pražském Smíchově a představitel tehdejší společenské elity, založil pivovar ve Velkých Popovicích a řadu dalších podniků, jako měděný hamr, pilu, cihelnu, mlékárnu. On a jeho rodina s velkou péčí udržovali krajinu, vysazovali aleje, upravovali cesty a okolí svých rezidencí zámku Štiřína a zámku Kamenice. Dodnes je tato jejich starost o krajinu patrná.

Slavnostní start pochodu je před vlakovou stanicí v Mirošovicích u Prahy a na ty, kdo dojdou až do cíle v Kamenici, čeká diplom, turistická vizitka a drobná pozornost. U pivovaru ve Velkých Popovicích je možné se posilnit na vepřových hodech, anebo zúčastnit exkurze do pivovaru. Unikátní je i možnost si zblízka a s výkladem prohlédnout hrobku rodiny Ringhofferovy v Kamenici nebo cenný kostel v Kostelci u Křížků. Cíl je na náměstí v Kamenici-Olešovicích. Pro děti jsou na každém zastavení připraveny zábavné úkoly.

17. ročník pochodu Krajinou barona Ringhoffera se uskuteční v soboru 20. 4. 2024.

Na start, který je tradičně v 9.30 hodin, se nejsnáze dopravíte vlakem na trati Praha-Benešov, případně svozovým autobusem, který jede z Kostelce u Křížků přes Kamenici a Velké Popovice. Odpoledne si tuto trasu znovu zopakuje, aby pochodníky přiblížil jejich domovům nebo k vlaku.