Chrám chmele a piva v Žatci vás provede historií pěstování chmele

13. březen 2024, 10:35
Chrám chmele a piva v Žatci vás provede historií pěstování chmele

Už jste navštívili město, kde je chmel a pivo doma? Žatec nabízí spoustu zážitků pro celou rodinu od zábavně-vzdělávacích aktivit až po skvělé pivo!

Budova Chrámu Chmele a Piva je bývalým skladem se sušárnou chmele. Dnes zde v rámci komentované prohlídky můžete projít labyrint, ve kterém budete bloudit mezi chmelovými žoky. Vaším cílem je najít poklad! Prohlídka pokračuje do erbovní síně Žatecké chmelařské oblasti – kraje Homolupulů, která je prezentována přibližně 300 obcemi. Erby jednotlivých obcí a celá expozice odkazují na bohatou historii a tradice našeho kraje spojeného po tisíciletí s pěstováním chmele.

Chmelový Maják je dominantou celého areálu chmelařských technických památek. Po schodišti lze vystoupat do koruny věže, odkud je unikátní pohled na Žatec a okolí. Ve střední části věže je umístěn výtah s 3D projekcí. Díky této technologii můžete shlédnout ojedinělou animaci a proletět se nad Žatcem nebo procestovat vesmír.

Chmelový orloj je světovým unikátem. Portál orloje představuje alegorii života, typickou pro Žateckou chmelařskou oblast. Každou celou hodinu originální mechanismus orloje uvede do pohybu neobvyklé představení s odbíjením hodin.

Galerie Sladovna
V Masarykově ulici v Žatci se nachází unikátní renesanční budova, jejíž význam díky citlivé rekonstrukci přesahuje hranice tohoto regionu.

Galerie Sladovna nabízí v přízemí stálou expozici Sladovnictví s archeologickými nálezy. V prvním patře na Vás čeká interaktivní výstava „Historie NeObyčejné tužky“ nebo unikátní výstavní galerie, ve které pravidelně pořádáme výstavy od různých umělců. Další část patra prezentuje výstava „Žatec ve filmu“ s krátkými ukázkami českých a zahraničních filmů natočených v Žatci.

Klášterní zahrada je místem odpočinku a relaxace. Ve vrchní části zahrady najdete historickou tyčovou chmelnici, bylinkovou zahrádku, vinici, dětský koutek a fontánu. Spodní části dominují kašna Chmelových rytířů, busta Jana ze Žatce, květinové záhony a zeleň. Na své si přijdou i ti nejmenší díky několika pávům, kozám a ptačí voliéře.

Chrám chmele a piva v Žatci

adresa: náměstí Prokopa Velkého 1951, Žatec 438 01
telefon:+420 725 861 895
e-mail: [email protected]
Facebook: Chrám Chmele a Piva
Instagram: @chramchmeleapiva

www.chchp.cz