Zámek Konopiště láká nejen pohádkovým vzhledem, ale i medvědáriem

11. květen 2023, 22:52
Zámek Konopiště láká nejen pohádkovým vzhledem, ale i medvědáriem

Konopiště se nachází nedaleko města Benešov ve Středočeském kraji, jen asi 40 km jihovýchodně od Prahy.

Zámek Konopiště byl původně pevností, až postupem času se z něj stal doslova pohádkový zámek. V zámku v průběhu let přebývalo několik významných šlechtických rodů. Tuto středověkou pevnost nechal okolo roku 1294 vybudovat pravděpodobně pražský biskup Tobiáš z Benešova. Nejvýznamnějšími vlastníky byli Sternbergové. Sídlo jim patřilo od roku 1327 několik staletí. První výrazný stavební zásah do původní struktury stavby byl proveden v 15. století. Konopiště bylo v barokní rezidenci proměněno v 18. století členy českého hraběcího rodu zvaného Vrtbové. Roku 1887 koupil zámek i s celým panstvím od Lobkowiczů arcivévoda a následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand d’Este, který ho nechal přestavět v historizujícím stylu. Umístil tu své obsáhlé umělecké sbírky a okolí proměnil v romantický krajinářský park. Když v roce 1921 převzal Konopiště od arcivévodových dědiců stát, zámek i s parkem byl částečně zpřístupněn veřejnosti.

Jednou z místních atrakcí je bezesporu medvědárium. V současnosti je zde k vidění vzácný druh medvěda ušatého. Chov medvědů zde má dlouhou tradici, prvního medvěda si pořídili již Lobkowiczové a František Ferdinand d’Este v chovu pokračoval.

Můžete si zde vybrat jeden z prohlídkových okruhů: Salony jižního křídla zámku, kde spatříte reprezentační a hostinské pokoje umístěné v prvním patře jižního křídla zámku. Salony severního křídla jsou nejstarší prostory zámku s gotickými a renesančními klenbami v kapli sv. Huberta. V okruhu Soukromé pokoje rodiny Františka Ferdinanda d'Este si prohlédnete expozici, která je instalována podle dobové fotodokumentace a inventárních seznamů tak, jak byly zařízeny v době, kdy na zámku žil František Ferdinand d'Este. Prohlídka Lovecká trasa vám ukáže unikátní exotické trofeje, sbírky loveckých zbraní a seznámí vás s tradicí honů na Konopišti. Okruh Muzeum sv. Jiří zahrnuje monotematickou sbírku s motivem sv. Jiří. Unikátní střelnice s pohyblivými a akustickými terči, kulečníkovou dráhou a loveckými trofejemi byla umístěna do prostor bývalých stájí na spodním nádvoří. Můžete se dále podívat do Růžové zahrady se skleníky, kde naleznete teplomilné a subtropické rostliny, korkový pavilon a sochařskou výzdobu. V areálu zámku bylo možné navštívit také zámeckou čokoládovnu, restauraci nebo výstavu dravců.

Návštěva zámku je vhodná jak pro jednotlivce, tak i rodiny s dětmi. Každý si zde najde to své. Konopiště patří bezesporu k nejnavštěvovanějším zámkům v Čechách. Neváhejte a vyrazte si sem užít zajímavý vzdělávací den.

www.zamek-konopiste.cz

16.4.2024, 17:00 – 23:59
S Konopištěm je spojeno mnoho významných historických událostí. Důležitá diplomatická jednání, vojenská střetnutí, sociální... více
24.8.2024, 20:00 – 22:00
Muzikál Dracula vidělo v Paláci kultury (nyní Kongresové centrum) v letech 1995-1998 rekordních 1,2 milionů diváků, což je dosud... více