WROCŁAWSKI TEATR LALEK: UPROSTŘED SLUNCE HROMADÍ SE POPEL - Divadlo pod Palmovkou

6.6.2016, 17:00 – 22:00

Tragikomedie o jednom požáru a životě, v jehož středu se plíží smrt.

WROCŁAWSKI TEATR LALEK: UPROSTŘED SLUNCE HROMADÍ SE POPEL - Divadlo pod Palmovkou
  • Adresa:
    Zenklova 566/34
    Praha 8 180 00

Režie a adaptace: AGATA KUCIŃSKA

Základním tématem hry je tragická smrt Lucy, která umírá během požáru ve svém panelovém bytě. Diváci jsou svědky jejího přechodu ze světa živých do neznámých prostorů. Právě tento okamžik mezi bytím a nebytím je prostorem k zamyšlení nad svými skutky – je to čas pochopení vlastního já iniciovaný náhlým, dramatickým odchodem ze života. Žena se ohlíží za svým životem a spolu s ní postavy Plamínka a Jiskřičky, kteří se jí snaží uklidnit a vysvětlit jí, co se stalo, a zároveň do věcí vnášejí chaos. A také další nepozemské postavy, které jí v tuto zvláštní chvíli pomáhají, ale zároveň i připomínají bolestné věci, které Lucy nutí někdy i k nepříjemné sebereflexi. Paralelní příběhy pak zachycují osudy dalších obyvatel domu zachváceného požárem, například rodičů s ochrnutým synem, dívky dovídající se o smrti matky nebo ženy nevyléčitelně nemocné strachem o své dítě. Všichni hledají smysl v utrpení, které je potkalo, najít jeho příčiny. Něco se podaří, většinou však zůstane hledání bez odpovědi. Uprostřed slunce hromadí se popel vypráví o nejuniverzálnější lidské potřebě: o neustálém hledání smyslu života a touze po harmonii.
    Představení se dovedně pohybuje mezi komikou a tragikou. Jsou v něm okamžiky, kdy divákovi vyschne v krku a do očí se mu vyderou slzy, nebo kdy se mu střeva sevřou úzkostí. Tyto emotivní a dramatické situace se ale rychle uvolní a text nebo jevištní akce divákovi dovolí, aby se na vše podívali s humorným odstupem. Není to tedy představení, kterému může divák jen nezúčastněně a nevzrušeně přihlížet, protože jej neustále vytrhuje „řád prolínající se s chaosem“ a těžko uchopitelný, pečlivě promyšlený jevištní tvar. Nicméně poselství hry je jasné: prostředkem života se plíží smrt… 

Představení se hraje 90 minut bez přestávky. České titulky.

Po večerním představení bude následovat diskuze s tvůrci inscenace cca ve 21.40 hod.

AGATA KUCIŃSKA

Narodila se 26. února 1981 ve Vratislavi. V roce 2005 vystudovala loutkoherectví na Vysoké divadelní škole ve Vratislavi (PWST). Již od roku 2002 spolupracovala s vratislavským nezávislým divadlem Ad Spectatores, od ukončení studií působí jako režisérka a herečka ve vratislavském Teatre Lalek (Divadle loutek) a vyučuje na vratislavské loutkoherecké fakultě. V roce 2009 získala doktorát a v roce 2013 docenturu. Je držitelkou řady prestižních ocenění, mj. nejprestižnější polské divadelní Cena Leona Schillera pro mladého herce nebo Cenu Warto (česky lze volně přeložit jako „Stojí za to“) udělovanou prestižním deníkem Gazeta Wyborcza. Její inscenace Sny a Životy světců ze sídliště získaly množství cen v Polsku i v zahraničí. 


WROCŁAWSKI TEATR LALEK 

Divadlo bylo založeno ve Vratislavi v roce 1946 manžely Kalinowiczówými, kteří jsou nesmazatelně zapsáni do polských divadelních dějin, pod názvem Teatr Lalki i Aktora (Divadlo loutky a herce). V roce 1948 soubor změnil název na Teatr Mlodego Widza (Divadlo mladého diváka). Původní zaměření na loutková představení se však v padesátých letech dostávalo do stínu činoherních představení pro mladé publikum. Proto se od něj v roce 1949 oddělila stálá scéna věnující se loutkovému divadlu, která posléze začala vystupovat jako Teatr Lalek (Divadlo loutek). Od roku 1962 soubor sídlí v honosné budově bývalého klubu vratislavské obchodní komory. Kromě inscenací určených dětskému publiku se divadlo již od šedesátých let minulého století zaměřuje také na divadlo pro dospělé, ve kterém inovativně propojuje loutky s živými herci a je proto vysoce oceňováno. V současnosti je Teatr Lalek jedním z největších a nejprogresívnějších polských divadel zaměřených na tvorbu pro děti a mládež, a proto je častým hostem domácích i zahraničních festivalů a vysoce oceňováno odbornou kritikou. Současným uměleckým ředitelem divadla je režisér a dramatik Jakub Krofta, rodák z Českých Budějovic a někdejší umělecký vedoucí královehradeckého Divadla DRAK. 

http://www.teatrlalek.wroclaw.pl

TVŮRCI
REŽIE A ADAPTACE: AGATA KUCIŃSKA
SCÉNOGRAFIE: MIROSŁAW KACZMAREK
HUDBA: SAMBOR DUDZIŃSKI

OBSAZENÍ
-RADOSŁAW KASIUKIEWICZ
-AGATA KUCIŃSKA
-ANNA MAKOWSKA-KOWALCZYK
-TOMASZ MAŚLĄKOWSKI