Pouštní dobrodružná cesta do Maroka po stopách kultury Berberů

15. květen 2024, 10:45

Láká vás pořádně dobrodružná dovolená, plná svobody a exotických zážitků? Tak si pořádně sbalte vše potřebné a vyrážíme. Zveme vás do Maroka za fascinující kulturou Berberů.

006473

Kdo jsou to Berbeři?

Slovo Berbeři už jste určitě někdy slyšeli. Víte ale, koho si pod tímto označením představit? Asi správně tušíte, že máme namířeno do Afriky, konkrétně do její severní části. Slovo Berbeři označuje skupinu severoafrických národů, jejichž předkové v africkém pásmu na sever od Sahary kdysi dominovali. Obývali totiž celé území od Kanárských ostrovů na západě až po údolí Nilu na východě.

V 7. století ale do této části Afriky přišli Arabové a o čtyři století později beduíni. Obě tyto skupiny Berbery zatlačily do chudého, suchého a často i hornatého vnitrozemí. Žádná selanka. Fascinující berberskou kulturu tak dnes můžete obdivovat především na velmi nehostinných místech.

Asi polovina ze čtyřiceti milionů Berberů dnes žije v Maroku. Poznáte je přitom snadno. Obvykle nosí typický vlněný oděv zvaný dželaba - volný plášť s dlouhými rukávy a kapucí. Až s nimi budete mluvit, říkejte jim raději Amazigh. To znamená svobodný člověk. Označení Berbeři nemají rádi.

Příprava na cestu

Už jsme vás nalákali? Tak u té svobody ještě chvilku zůstaňme. Abyste si ji mohli užívat skutečně plnými doušky, vyrazte na dovolenou do Maroka autem. Jen tak nebudete omezeni tím, co vám nabídnou cestovní kanceláře, ať už místní nebo české. Na takovou cestu se ale samozřejmě musíte pořádně připravit.

V první řadě tedy připravte to, co bude skoro vaším domovem i spojením s civilizací, tedy vaše auto. Uvědomte si, že vás čeká minimálně šest tisíc kilometrů za volantem, a tak váš vůz musí být v dokonalé kondici. Nechte jej před odjezdem zkontrolovat v servisu a proveďte i pravidelnou údržbu - výměnu oleje, filtrů a náplní. V autě by nemělo být nic, co se blíží konci životnosti. Řešit výměnu po cestě prostě nechcete. Zkontrolujte si také, jaké povinnosti jako provozovatel vozu v jednotlivých státech, kterými budete projíždět, máte. Většinou se budete pohybovat po území Evropské unie, ale třeba povinná výbava se v jednotlivých státech může mírně lišit, stejně jako například rychlostní limity. Zkontrolujte vaše stávající nebo ještě lépe uzavřete za tímto účelem úplně nové havarijní pojištění, které bude platné na všech místech, kterými budete projíždět, a nastavené na míru.

A samozřejmě nesmíte zapomenout ani na sebe. Cestovní pojištění určitě není jedinou věcí, kterou byste měli před cestou do Maroka zajistit. Popřemýšlejte o vhodném oblečení, a to nejen s ohledem na to, že jedete do pouště. Máte namířeno do muslimské země, navíc na její venkov, a tak zejména ženy by měly hodně uvažovat nad tím, do čeho se oblečou. Nastudování si zvyklostí místních kultur by vůbec mělo patřit k základům každé cesty za podobnou exotikou. Může vám pomoci vyhnout se hodně ožehavým situacím. To platí i o jazykové přípravě. I když vám angličtina nebo moderní překladače s dorozuměním určitě pomohou, znát alespoň základní fráze ve francouzštině, nebo ještě lépe v arabštině je jednoznačně plus.

Vyrážíte do pouště, a tak byste měli brát v potaz odlehlost míst, která hodláte navštívit. I kvůli tomu byste vždy měli mít při sobě dostatek vody a jídla. Samozřejmostí jsou pak i zdroje energie a podpůrné prostředky - navigace, mobilní telefon s internetem a hlavně záložní zdroje, jako jsou například powerbanky.

A rozhodně se vyplatí zmínit i cestovatelskou mantru: Mějte vždy v záloze plán B. Tím může být papírová mapa, baterka nebo skrýš na peníze. Dobrou zprávou na závěr je fakt, že pro návštěvy do tří měsíců občané České republiky cestující do Maroka nepotřebují vízum.

Kudy do Maroka?

Tak jsme připraveni a vyrážíme? Možná vás překvapí, že v Maroku můžete být autem už za třicet hodin čisté jízdy. Udělejte si cíl už ze samotné cesty a rozplánujte si ji klidně na tři dny. Uvidíte, že i v Evropě je co objevovat. Navíc vyspat se v hotelové posteli ve Francii nebo ve Španělsku je určitě pohodlnější než na sedadle spolujezdce.

Tím se pomalu dostáváme k tomu, kudy vaše cesta povede. Z Prahy po D5 na Rozvadov, to je jasná volba, stejně jako pokračování po německé A6 směrem na Norimberk a Heilbronn. U tohoto města lze vybrat jedno ze dvou pokračování. Obě trasy přitom z Prahy až do hlavního města Maroka Rabatu měří přibližně tři tisíce kilometrů a obě vám zaberou už jednou zmíněných asi třicet hodin cesty.

V prvním případě to u Heilbronnu stočíte na jih na Stuttgart a podél pohoří Schwarzwald, Jura a západních svahů Alp budete pokračovat přes Švýcarsko až na jih Francie. Pak podél Středozemního moře dojedete do Španělska a dále přes Barcelonu a Malagu až na Gibraltar.

Ten je cílovou evropskou destinací i druhé trasy. Ta vede více západním směrem přes Heidelberg, Karlsruhe a Štrasburk kolem Dijonu a francouzským vnitrozemím až do Bordeaux a dále na San Sebastian. Pak už vás čeká jen španělské vnitrozemí a Gibraltar. Milovníkům dramatických scenérií doporučíme spíše první cestu, kdo se rád kochá venkovem, ocení spíše tu druhou.

Na konci obou cest přitom do Maroka doplujete lodí i se svým vozem. Dejte si ale pozor, tady opouštíte Evropu, a tak i byrokracie získává poněkud africký rozměr. Počítejte s přísnými podmínkami marocké celní správy. Je dobré si velmi přesně zjistit, jaké podmínky platí právě v době vaší cesty.

Co v Maroku nesmíte minout?

A když už jste v Maroku, nesmíme zapomenout doporučit vám několik míst, která byste tu na cestě za berberskou kulturou rozhodně neměli minout.

Vidět ji můžete třeba i v kulturně pestré v Marrákeši. Tady ji zastupuje především mešita Kutubíja z poloviny 12. století. Její minaret vysoký 77 metrů je považován za hlavní symbol města.

Za pouštní bránu je označováno berberské město Warzazát. Ne nadarmo se sem často sjíždějí filmaři. Takové kulisy pro svá díla by našli jen málokde jinde. Mezi místní zajímavosti pak patří i několik opevněných residencí, kterým se tu říká kasba.

Na místní poměry jen kousek od Warzazátu stojí vesnice Ait Ben Haddou. Ta je unikátním příkladem opevněné berberské vesnice. Opevnění potřebovala, vždyť stojí na bývalé karavanní cestě, která spojovala Marrákeš se Saharou. Postavená je z jílu a její obranné prvky jsou staré asi tisíc let.

Maroko však skrývá celou řadu dalších úchvatných berberských památek. Vyrazit je objevovat autem je rozhodně tip na romantickou a dobrodružnou dovolenou plnou zážitků, které si budete pamatovat až do konce života.