Lomnice nad Popelkou — město, kde pobýval Bedřich Smetana

10. březen 2024, 11:18
Lomnice nad Popelkou — město, kde pobýval Bedřich Smetana

Město Lomnice nad Popelkou se nachází na rozhraní Českého ráje a Krkonoš v malebném údolí říčky Popelky.

Chloubou města je zámek, který byl postaven v 16. století Valdštejny na místě tvrze z konce 13. století. Je trojkřídlý, patrový, boční křídlo při náměstí je zvýrazněno mansardovou střechou a členitější barokní fasádou. V přízemí jsou křížové hřebínkové a valené klenby s výsečemi. V současnosti v přízemí zámku sídlí Kulturní a informační středisko a Městská knihovna. V prvním patře se nachází velký sál, ve kterém se konají nejrůznější výstavy, koncerty, besedy, společenské zábavy a plesy, dále společenský salonek s barem a loutkové divadlo. Prostory zámku, jeho nádvoří a přilehlého parku dnes slouží ke kulturním, společenským, konferenčním, reprezentačním i vzdělávacím účelům. Pod budovou se nachází krásné a tajemné sklepení.

Ve městě můžete navštívit zajímavou Naučnou stezku městem Lomnice nad Popelkou, která je určena všem věkovým kategoriím. Je zde zpracováno deset témat: střed města, zámek, kultura, sakrální památky, vzdělávání, příroda, doprava, architektura a památky, průmysl a živnosti a sport. U každé turistické zajímavosti jsou připraveny informace ke konkrétnímu tématu. Putování po naučné stezce je koncipováno zábavnou a interaktivní formou.

Ve městě naleznete také unikátní vyhlídkový ochoz, který je součástí skokanského můstku. Vyhlídkový ochoz se nachází ve výšce 28 metrů, obvod horního prstence je 45 metrů a jedná se tak pravděpodobně o rozhlednou s největším ochozem v Česku. Tichánkova rozhledna vám zase nabídne krásné kruhové výhledy do širokého okolí. Spatříte odsud celý Český ráj, Orlické, Lužické a Jizerské hory.

V Lomnici nad Popelkou si můžete zasportovat na umělé horolezecké stěně. V zimě si přijdou na své milovníci zimních sportů. Potěší je lyžařský areál v Popelkách s běžeckými tratěmi, sjezdovkami a skokanskými můstky.

V historickém centru naleznete kromě zámku také několik kostelů. V části Karlov se dochovaly roubené domy s vyřezávanými lomenicemi. Na náměstí naleznete barokní kostel sv. Mikuláše z Bari. Pamětní deska na radnici vám připomene pobyt hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Nejstarší budovou ve městě je renesanční zvonice uprostřed hřbitova.

V lesích nedaleko města na vás čekají zříceniny středověkých hradů Bradlec a Kumburk.

Vyrazte sem, nudit se zde rozhodně nebudete.

Kulturní a informační středisko Lomnice nad Popelkou

adresa: Husovo nám. 44, 512 51 Lomnice nad Popelkou
telefon: +420 739 568 347
e-mail: [email protected]

www.lomnicenadpopelkou.cz

Akce města Lomnice nad Popelkou a okolí