Výlet za bílými jeleny, dravci a dalšími zvířaty do Obory Žleby

23. duben 2024, 14:13
Výlet za bílými jeleny, dravci a dalšími zvířaty do Obory Žleby

Obora Žleby se nachází jen 10 minut od státního zámku Žleby. Nevšední je zejména tím, že je poslední lokalitou, kde jsou k vidění vzácní bílí jeleni. Bílý jelen je světový unikát, který se ve volné přírodě nevyskytuje. V České republice jsou chováni ve 4 oborách, ale Obora Žleby je jediná otevřená pro veřejnost s ochočeným stádečkem.

 

V ukázkové části obory se nachází stádečko laní s jelenem, které mohou lidé při krmení pozorovat ze vzdálenosti 15 metrů.

Celkem se v oboře chová kolem 90 kusů převážně bílé jelení zvěře. Chovné stádo se nachází v uzavřené tedy neveřejné části obory. Nemohou být rušeni aktivitou návštěvníků, protože nejsou ochočení.

Dále zde návštěvníci najdou zvířata ze záchranné stance Lipec, která se lidí nebojí, a proto je zde mohou pozorovat. Jedná se o lišku Elišku, veverku Bertíka nebo hranostaje Lasíka, dále třeba čápi Huga a Olivii. Pokud se o nich chcete dozvědět více, přijeďte do Obory, kde si můžete přečíst jejich životní příběhy – tedy proč skončili v záchranné stanici. Mimo jiné jsou zde k vidění lesní zvířata – mufloni, srnky nebo divoká prasata.

Pokud nás navštívíte ve správný čas (viz časy programu), můžete shlédnout jedinečnou letovou ukázku dravců a sov.

Naše ukázky se od ostatních liší v tom, že vypouštíme několik dravců a sov naráz a ti se pak pohybují ve vhodném prostředí lesní obory a jsou tu doslova jako doma. Dravci jsou na sebe zvyklí, a tak se míjejí v těsné blízkosti navzájem i těsně nad hlavami návštěvníků.

Je tu možné v jednom okamžiku v letu vidět raroha, káně, luňáka, několik orlů, supa a krkavce. Při ukázce pak dále uvidíte sovy naší přírody od sýčka po výra, poštolky a další.

Ukázka je zaměřena na život dravců v přírodě, jejich ochranu a práci naší záchranné stanice. Je vhodná pro dospělé i děti, jednotlivce, skupiny i školy.

Otevírací doba

  • Otevřeno květen - září, každý den od 10:00 do 18:00
  • Zbytek roku zavřeno
  • Zákaz vstupu se psy. Naše zvířata se jich bojí.

Vstupné

  • Dospělí - 100 Kč
  • Děti, studenti, důchodci - 60 Kč
  • Děti do 3 let, ZTP - zdarma
  • Možno platit pouze hotově

Obora Žleby

adresa: Za zámeckým parkem, Žleby 285 61
telefon: Ing. Ondřej Pelikán +420 723 234 686
e-mail: [email protected]

Více informací (vstupné, otevírací doba, časy programů) najdete na našich stránkách www.milujemeprirodu.cz/obora-zleby

10.12.2024, 17:00 – 23:59
Zámek Žleby je velkolepé romantické sídlo rodu Auerspergů, ve kterém se dodnes nacházejí rozsáhlé sbírky zbraní, luxusního nábytku a... více