Kabaret Winton: známý příběh v přitažlivém žánru ve Švandově divadle

14. duben 2024, 22:17
Kabaret Winton: známý příběh v přitažlivém žánru ve Švandově divadle

Silný příběh, inspirovaný skutečnými osudy a dramatickými historickými událostmi, o hledání domova i vlastní krve navzdory dějinám, se zpěvem, tancem, stepem i podmanivou živou hudbou přímo na jevišti, slibuje divákům Švandova divadla inscenace Kabaret Winton. Na scénáři se podílela spisovatelka Kateřina Tučková a jeho spoluautorem je i režisér Martin Františák, umělecký šéf smíchovské scény.

Děj představení vypráví o dvou sestrách ze židovské rodiny, kdy starší z nich unikla v roce 1939 z okupovaného Československa. Díky rychlé pomoci Nicholase Wintona a jeho spolupracovníků se tak třináctiletá Ester stala jedním z 669 dětí, které se včasným odjezdem do Británie v narychlo vypravených vlacích vyhnuly téměř jisté smrti v koncentračních táborech. Ester její rodiče poslali do Anglie, ale sami zde s mladší dcerou Hanou zůstali. Ester vyrostla u pěstounů a se svou rodinou se již nepotkala. A přece se na začátku roku 1989 na popud své dcery už coby starší dáma do své vlasti vrací a ubytuje se v poněkud zašlém Grandhotelu Evropa, v předválečném období známém jako elegantní hotel Šroubek. Ke svému překvapení zde potkává osoby, které považovala za mrtvé. Nebo ji jenom klame paměť a vidí, co vidět chce?

HRAJÍ: Bohdana Pavlíková, Jaroslava Pokorná/Dana Syslová, Tomáš Petřík, Miroslav Hanuš, Andrea Buršová, Matěj Anděl, Anna Grundmanová, Tomáš Červinek, Jacob Erftemeijer, Robert Jašków, Marek Frňka, Anežka Šťastná, Katarína Mišejková/Sára Lutovská, Zdeněk Dočekal/Martin Rada