Folkové Chvojení – festival člověčí muziky ve Vysokém Chvojně u Holic už potřinácté

16. květen 2024, 20:06
Folkové Chvojení – festival člověčí muziky ve Vysokém Chvojně u Holic už potřinácté

Jste milovníci folku, country a trampských písniček? Navštivte festival Folkové Chvojení, který se koná, v pátek a sobotu 14. a 15. června 2024 v amfiteátru přírodního parku – arboreta ve Vysokém Chvojně u Holic.

Lidskost, pocity, příroda

Folková muzika je krásná a člověčí. A malebné lesní arboretum ve Vysokém Chvojně je ideálním zázemím pro festival, který už řadu let spojuje fanoušky s touto muzikou a jejími protagonisty, velmi ryze a lidsky. Lidskost, pocity, příroda, jsou to hlavní, co najdete přímo uprostřed trojúhelníku Hradec Králové – Holice – Pardubice, kde si dávají dostaveníčko kapely a interpreti, kteří dlouhá léta určují směřování tohoto žánru. Na jednom pódiu se s nimi ale střídá i nastupující nová krev, plná nadšení, chuti a entuziasmu, která posouvá žánr a obohacuje jej o nové hudební prvky. 

Oslavy letního slunovratu

Festival Folkové Chvojení se koná o víkendu nejblíže k letnímu slunovratu, letos tedy ve dnech 14. a 15. června. Jeho hlavním organizátorem je Ivan Kurtev z královéhradeckého spolku Přátelé slunovratu, a je pořádán ve spolupráci se skupinou Marien.  "Festival jsme začali připravovat už v roce 2009 s Jardou Moravcem z Dua Ťuk a Víťou Troníčkem, kapelníkem Marien. Po covidových pauzách je to letos už třináctý ročník, ale připadá mi to jako včera, když jsme hledali místo. Dnes se na organizaci podílí kolem čtyřiceti dobrovolníků, převážně z řad Českého zálesáka Hradec Králové a dalších kamarádů a přátel,” svěřuje se předseda sdružení.

Festivalu se účastní legendy i mladé naděje žánru

Festival se těší dobrému jménu jak mezi návštěvníky, tak mezi účinkujícími, díky tomu také v minulosti přijaly pozvání legendy české folkové, country a trampské hudby, jako například Jiří Suchý a Jitka Molavcová, Spiritual kvintet, Wabi Daněk, František Nedvěd, Javory, Karel Plíhal a Hop Trop.  I letos se mohou návštěvníci těšit na známá jména jako jsou Hradišťan, Žalman & Spol, Nezmaři, Petr Kocman a jeho PK Band, Třetí míza a oblíbená skupina Marien.  Dále je třeba upozornit na Žambochy, Ladybirds, New Aliquot, Fukanec, Marii Tilšarovou & Kdo jsme my, Do větru, Potokap, Kluk z Husovky, ale vystoupí celá řada dalších. “Snažíme se střídat známá jména s mladými, ale větší prostor už dnes dostávají mladí, protože v dnešní době už vyrostla mladá zajímavá generace muzikantů a je potřeba nějakým způsobem soustavně předávat štafetu," dodává pořadatel festivalu.

Atmosféra svojšická

Festival Folkové Chvojení je pozoruhodnou přehlídkou toho nejlepšího, co na současné folkové scéně naleznete. Na dvoudenní přehlídku zavítá dvacítka kapel, což je kolem stovky účinkujících, z nichž mnozí velmi často zůstávají na společný session s publikem celou noc.

Vstupenky lze zakoupit pouze online, nebo na prodejních místech Ticketmaster.cz. S ohledem na omezenou kapacitu amfiteátru doporučujeme nákup vstupenek neodkládat, na místě vstupenky nebudou v prodeji. V areálu je možné i stanovat, samozřejmostí je i občerstvení. Dobrým zvykem festivalu je i festivalový zpěvník, který dostane každý návštěvník zdarma. Páteční program začíná od sedmnácti hodin a sobotní již od jedenácti hodin dopoledne.

Programem provází moderátor a člen Spirituál kvartetu Jiří Holoubek. 

www.chvojeni.cz

www.facebook.com/chvojeni

Předprodej: https://www.ticketmaster.cz/artist/folkove-chvojeni-2023-vstupenky/1021642