Výlet na hrad Bítov — jeden z nejstarších a nejromantičtějších hradů

22. listopad 2023, 7:48
Výlet na hrad Bítov — jeden z nejstarších a nejromantičtějších hradů

Hrad Bítov se nachází asi 9 kilometrů severozápadně od městyse Vranov nad Dyjí, který spadá do Jihomoravského kraje.

Hrad Bítov založen v 11. století na místě původního velkomoravského hradiště, aby společně s dalšími chránil jižní hranici přemyslovského státu. První písemná zmínka o hradu Bítov pochází z roku 1046. Během následujících století byl několikrát zásadně přestavěn a rozšířen.

Prohlídkové okruhy

Palác. Palácové interiéry vás upoutají rozsáhlou novogotickou iluzivní výmalbou jednotlivých sálů a salonků. V interiérech je prezentován život hrabat Daunů a rodiny posledního majitele barona Haase. Místnosti jsou vybaveny stylovým, historickým nábytkem, odrážejícím jednotlivá období slohů. Ve druhém patře se nachází rozsáhlá zoologická sbírka tuzemských i cizokrajných zvířat a trofejí. Velkou zajímavostí je největší sbírka vycpaných psů na světě založená posledním soukromým majitelem hradu baronem J. Haasem ml. Prohlídka končí v dosud funkční historické hradní kuchyni.

Vstup do hradu. Tento okruh zahrnuje prohlídku nádvoří, novogotické kaple s nejstarší movitou památkou Bítovskou smírčí Madonou z 1334, hradní zahrady se zvířaty, která slouží jako odpočinkový kout pro rodiny s dětmi, v květnu až září dva výstavní sály s tematickými výstavami a expozicí hradního pivovaru se sladovnou, ležáckými sklepy, bytem sládka a historickou hospodou. V hradní zahradě můžete vidět panel s fotografiemi ze zatopené obce Bítov pod hradem a k přečtení pověsti z hradů Bítov a Cornštejn. Od roku 2018 jsou zde postupně do voliér a výběhů doplňovány domácí i exotická zvířata. Voliéry s papoušky a bažanty, křepelkami a pávy, různé druhy kachen na rybníčku a výběh s ovečkami kamerunskými.

Zbrojnice. Zbrojnice se nachází v původních prostorách z 18.století. Jádrem sbírky jsou zbraně nashromážděné zejména v době, kdy hrad náležel rodině Jankovských z Vlašimi. Vedle starších prací význačných zbrojířů z konce 16. století, představuje sbírka zejména vynikající uměleckořemeslná díla puškařů 17. století — opakovací zbraně, zadovky, vzduchovky, větrovky. Zbrojnice obsahuje také výběr středověkých zbraní. Jádrem orientální části jsou předměty zejména z islámské oblasti, které položily základ celé sbírky. Zbrojnice je charakteristická svým romantickým uspořádáním navozujícím iluzi rytířských síní středověkých hradů.

Hladomorna, mučírna, vězení. Hladomornu s mučírnou naleznete v nejstarší dochované kamenné stavbě hradu Břitové věži z první poloviny 13. století. V přízemí se nachází hladomorna, doplněná v prvním patře dvěma vězeňskými kobkami. Ve druhém patře je umístěna mučírna s replikami mučících nástrojů a prezentací útrpného práva. Návštěvníci si mohou vše osahat a vyzkoušet.

Státní hrad Bítov

adresa: Bítov 1, 671 07 Uherčice
telefon: +420 515294622, +420 721966371
e-mail: [email protected]

hrad-bitov.cz

1.5.2024, 9:00 – 30.6.2024, 17:00
Výstava nás provede světem sladkých výrobků z doby minulé ale i zcela nedávné. více