Objevte Vilu Grossmann – pohádkový palác Ostravy

16. květen 2024, 19:47
Objevte Vilu Grossmann – pohádkový palác Ostravy

Rodinnou vilu s reprezentativním sídlem stavební kanceláře si nechal postavit v letech 1922-1924 známý ostravský stavitel a architekt František Grossmann.

Tradičně pojatá stavba ve stylu dekorativismu od počátku přitahovala pozornost svým přepychovým provedením. Okolo domu se rozprostírala zahrada s exotickými stromy, sochařskou výzdobou, altánem, bazénem a kašnou. Celý komplex představoval největší vilovou realizaci na Ostravsku po první světové válce.

Luxusní vila působila jako výkladní skříň stavebních schopností Grossmannovy firmy. Majitel se nicméně dlouho ze svého sídla netěšil. V důsledku rozsáhlé hospodářské krize upadl František Grossmann do finanční pasti a tlak věřitelů jej nakonec dohnal k tragickému rozhodnutí spáchat sebevraždu.

Přes veškeré stavební zásahy pozdějších majitelů si dům zachoval celou řadu původních prvků a od r. 1992 je kulturní památkou. Po rozsáhlé rekonstrukci, která ji navrátila staronový vzhled, je vila nyní otevřena veřejnosti. Přijďte se blíže seznámit s životním příběhem Františka Grossmanna a jeho „pohádkovým palácem“.

Vzhledem k omezené kapacitě doporučujeme rezervovat vstupenky předem ZDE