Višňový sad - Divadlo F.X. Šaldy Liberec

31.5.2016, 19:00 – 21:00

Otázku, zda psal Čechov komedie, nebo vážná dramata, rozřešila nejlépe inscenační tradice jeho her.

Višňový sad - Divadlo F.X. Šaldy Liberec
  • Adresa:
    Zhořelecká 5
    Liberec 460 01

Je v nich totiž obojí a těžko bychom hledali autora schopnějšího dotknout se života ve všech jeho rozporuplnostech: kráse, křehkosti i nostalgii a smutku. Čechovovy postavy jsou směšné, jejich počínání a osudy vážné a dramatické. Višňový sad je velkou hereckou příležitostí pro ženskou část souboru, zejména pro představitelku Raněvské. Její návrat z Paříže na rodinné panství je srážkou sentimentu se skutečností a minulosti (starého světa) s budoucností (s novým světem, který přichází). Idylická doba rodinné historie je pryč, peníze docházejí, a protože rodina nedokáže a možná ani nechce pochopit nový nastupující svět, stojí před nutností rozprodávat majetek, s nímž se však nedokáže rozloučit. Zejména starý višňový sad má pro Raněvskou i jejího bratra Gajeva hodnotu, která se nedá vyčíslit. I v tom lze vidět výrazný průnik s dnešním světem: Jsme schopni bránit hodnoty, které se nadají vyčíslit penězi? Čechovovy postavy si se svou nutností volby poradit nedokáží, nám nezbývá nic jiného než pokusit se odpovědět si každý sám za sebe. Ať už jako diváci Višňového sadu, nebo jako aktéři svých skutečných životů.
Višňový sad jsme původně plánovali už v minulé sezóně, vzhledem k výměně uměleckých šéfů na něj nakonec dojde až v roce 2014 a v režii Ivana Rajmonta. Višňový sad uvádíme v rámci čechovovského projektu takřka současně s komedií Zavařenina, která je volným pokračováním Čechovovy hry po sto letech…

Vzhledem k netradičnímu umístění hlediště v této inscenaci (na jevišti a místa nejsou číslovaná) je kapacita omezena pouze na 150 míst!!!

Obsazení:
Raněvská, majitelka panství     MARKÉTA TALLEROVÁ    
Aňa, její dcera     KAROLÍNA BARANOVÁ    
Varja, její adoptovaná dcera     VERONIKA KORYTÁŘOVÁ    
Gajev, její bratr     VÁCLAV HELŠUS    
Lopachin, podnikatel     MARTIN STRÁNSKÝ    
Trofimov, student     JAKUB ALBRECHT    
Simeonov-Piščik, statkář     JAROMÍR TLALKA    
Charlotta, guvernantka     JANA STRÁNSKÁ    
Jepichodov, účetní     TOMÁŠ DIANIŠKA    
Duňaša, panská     JANA HEJRET VOJTKOVÁ    
Firs, komorník     JINDŘICH KHAIN    
Jaša, mladý sluha     TOMÁŠ VÁHALA