Příběhy dřevěných hraček

Dřevěné hračky v sobě ukrývají spoustu příběhů. Příběh stromu, ve kterém rostou, aby mohly být vyřezány, příběhy jejich tvůrců a především příběhy, které s hračkami rozehrávají samy děti a všichni ti, kdo si rádi hrají.

Cena vstupenky: 0-100,- Kč
Příběhy dřevěných hraček
  • Adresa:
    Tylova 114,
    Polička, 572 01

Na výstavě budou představeny dřevěné hračky od konce 19. století do současnosti z muzejních sbírek i od současných moderních tvůrců. Seznámíte se s tím, kde všude se v Čechách a na Moravě hračky vyráběly či vyrábějí, jak vznikají a co obnáší práce těch, kteří se jejich výrobě věnují. Výstava také představí hračky jako umělecká díla - od autorů sdružení Artěl ze začátku 20. století až po současné výtvarníky a designéry, kteří se věnují jejich návrhům a tvorbě.

A co by to bylo za výstavu o hračkách, kdybyste si nemohli pohrát! Výstavou prolínají rozmanitá zákoutí, kde můžete rozehrát své příběhy. Přijďte si vystavět město z dřevěných kostek nebo je naložit na korbu náklaďáku a převést do jiného příběhu. Rozezvučte dřevěné hudební nástroje a svou fantazii a zručnost prověřte při skládání, vkládání, provlékání či navlékání. Čeká na vás také velká herna s kuželkami, kuličkovou dráhou i vláčkodráhou, dřevěnými stavebnicemi, magnetické puzzle a mozaiky, stolní, balanční i pohybové hry. Nejen pro malé kutily bude připravena dílna, kde si mohou sami vyrobit jednoduchou dřevěnou hračku.

Nenechte si ujít netradiční zahájení výstavy, protože program bude pestrý a veskrze dřevěný! Dřevěné loutky oživnou v pohádce o Popelce pod rukama loutkoherce Tomáše Běhala, sami si vyrobíte drobnou dřevěnou hračku, a ve společnosti tradičního výrobce dřevěných soustružených hraček a Nositele tradic lidového řemesla pana Zdeňka Bukáčka si dřevěnou hračku můžete domalovat. Na dřevěných špejlích pro vás bude připravené originální občerstvení rozmanitých chutí. Vernisáž se koná v neděli 12. května v 16 hodin ve výstavních sálech poličského muzea.