Vodojemy na Špilberku ožívají

1.4.2024, 9:00 – 31.12.2024, 18:00

Nový interaktivní výklad prohlídkového okruhu Vodojemy na Špilberku přivádí od 1. 4. 2024 minulost dvou nejstarších brněnských vodních nádrží k životu. Špilberské vodojemy se tak připojují k těm na Žlutém kopci, a co víc, na Špilberku se nacházejí ty nejstarší v Brně a navštívit se dají celoročně.

Cena vstupenky: 120 Kč
Vodojemy na Špilberku ožívají
  • Adresa:
    Špilberk
    Brno 602 00

Vodojemy na Špilberku jsou působivým prostorem podzemní architektury, který skrze historický výklad průvodce představuje fascinující ponoření do brněnské historie. Dvě nejstarší brněnské vodní nádrže, jejichž historie sahá až do let 1870 a 1900, sloužily jako životodárná tepna pro centrum města Brna, dodávající mu nezbytnou vodu pro každodenní život. V letech 2017 až 2019 byly kompletně zrekonstruovány a dnes nabízejí mnohem více – kromě dochovaného obřího potrubí, regulační komory a jiných zajímavých technických prvků se zde nachází chytře umístěné kamenosochařské artefakty. Je zde vystavených více než tři desítky kamenných exponátů jako sochy, pomníky, náhrobky ze zrušených brněnských hřbitovů nebo kamenné ozdoby ze zaniklých brněnských staveb, které unikátnost prostoru působivě doplňují.

Od 1. dubna 2024 je prohlídkový okruh ozvláštněný interaktivními a audiovizuálními prvky. Před očima návštěvníků se objeví za vodních zvuků vodočetná lať pro lepší představu o obrovském objemu dvou vodních nádrží, který převyšoval 2 000 000 l. Interaktivní osvícení kamenných artefaktů se zde hravě mění podle výkladu průvodce. Ale především se návštěvník skrze promítané videosekvence seznámí s historií a významem špilberských vodojemů. „Věříme, že nový interaktivní výklad přinese našim návštěvníkům ještě intenzivnější zážitek z tohoto místa,“ uvedl ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Díky působivému spojení techniky a umění jsou Vodojemy na Špilberku místem, které návštěvníka jednoduše očaruje. Otevřete dveře do minulosti a objevte skrytý poklad Muzea města Brna na hradě Špilberku.