Výstava Planeta Praha vypráví o pražské přírodě jinak

30. březen 2024, 8:41
Výstava Planeta Praha vypráví o pražské přírodě jinak

Nová expozice v Centru architektury a městského plánování (CAMP) pozoruje město „očima“ rostlin a živočichů. Jak vnímají chodníky, pukliny v omítce, nádražní peróny nebo pouliční lampy? Jakým způsobem a jak úspěšně využívají prostředí, které si lidé vystavěli pro sebe? Kolik „obyvatel“ vlastně Praha dohromady má? Nejen na tyto otázky odpovídá výstava Planeta Praha. Pro návštěvníky je připravena řada interaktivních prvků, včetně virtuální reality. Razantní změnou prošlo atrium, které se stalo apokalyptickou džunglí. Jak se tato městská zahrada v průběhu výstavy ještě promění?

Pestrá příroda města je ve výstavě představena prostřednictvím panoramatické projekce, která je pomyslným oknem do vybraných pražských „biotopů“ – od pražské stepi přes městskou džungli a rybník v parku k obyčejnému chodníku a letní noci na Petříně. Z návštěvníků výstavy se stávají terénní výzkumníci a díky interakci s projekcí objevují skrytý život pražské přírody na unikátních filmových záběrech.

Jak by Praha vypadala, kdyby lidé z města náhle zmizeli? Na tuto otázku odpovídá instalace ve virtuální realitě – v zatopeném metru se množí ryby, v centru bují hustý dubový les, ve kterém se mezi ruinami budov prohání stáda divokých prasat. I takhle může vypadat Praha za sto let.

V rámci výstavy, kterou jsme zahájili první jarní den, jsme se rozhodli proměnit atrium CAMPu z původně úhledné pobytové zóny v divokou laboratoř pod širým nebem. V malé městské džungli se za šest měsíců trvání výstavy vystřídá hned několik rostlinných společenstev v zápase o životní prostor,“ říká Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy.

Více informací o výstavě a doprovodný program: www.praha.camp

 

Foto: Výstava Planeta Praha v Centru architektury a městského plánování, ©IPR Praha, Foto Malý