Památník bitvy u Sudoměře

10. březen 2024, 22:35
Památník bitvy u Sudoměře

Malá potyčka, která svým významem přesáhla pozdější bitvy mnohem větší, se odehrála 25. března 1420 v lokalitě mezi rybníky Markovec a Škaredý u Sudoměře. Dodnes ji připomíná žulový monument sochaře Emanuela Kodeta.

Stavba památníku započala roku 1920 při příležitosti pětistého výročí této známé bitvy. Památník Jana Žižky u Sudoměře je realizován ze žulových kvádrů. Jeho autorem je akademický sochař Emanuel Kodet, kterému asistoval stavitel František Kulíř. Výška je impozantní, socha dosahuje totiž 16 metrů. Památník bitvy byl postaven na základě sbírek okolních obcí a měst a dokončen byl roku 1925. Přímo na pomníku se nacházejí dvě desky, které informují o vlastní bitvě a o stavbě pomníku.  Okolí památníku je upraveno a vede kolem něj zelená a modrá turistická značka. Parkoviště je vzdálené necelý jeden kilometr. Okolí památníku je ukázkou typické rybníkářské krajiny jižních Čech.

Není to jen památník, který stojí za návštěvu. Jen kousek dál se nachází sochy husitských bojovníků. Jedná se o dřevěné sochy čtyř husitských bojovníků, které vytvořil řezbář Ivan Šmilauer. Každá socha má své jméno – Břeněk, Jan, Mikuláš a Viktorin a jejich počet symbolizuje čtyři stovky bojovníků, které tady tehdy postavily za myšlenku reformace a čtyřka také symbolizuje čtyři artikuly pražské, pilíře celého husitského hnutí.

Ať se k soše Jana Žižky z Trocnova vydáte kdykoli, s nejvyšší pravděpodobností na místě někoho potkáte. Neproudí sem ale davy lidí, je tedy možné si památník v klidu prohlédnout. Zato k sochám husitských bojovníků opodál moc lidí nezavítá.

Památník bitvy u Sudoměře

adresa: Čejetice 106, 386 01 Strakonice
telefon: 383 393 187
e-mail: [email protected]

www.krajinajakocil.piseckem.cz/cs/zajimavosti/pamatnik-bitvy-u-sudomere