Komorní scéna Aréna: Slyšení - Divadlo pod Palmovkou

5.6.2016, 19:00 – 21:30

Cenami ověnčená divadelní podoba soudního procesu s Adolfem Eichmannem, jedním z architektů holokaustu.

Komorní scéna Aréna: Slyšení - Divadlo pod Palmovkou
  • Adresa:
    Zenklova 566/34
    Praha 8 180 00

Režie: IVAN KREJČÍ

Hra čerpající ze života Adolfa Eichmanna (1906–1962), jednoho z největších válečných zločinců, který organizoval genocidu evropských Židů. Do Hitlerovy NSDAP tento rodák z německého Solingenu sice vstoupil až v roce 1932, záhy však vstoupil také do rakouských SS (rodina žila od roku 1914 v rakouském Linci) a o rok později do SD (Sicherheitsdienst – Bezpečnostní služba), kde jej čekala „zářná“ kariéra. Zprvu byl pověřen sběrem informací a katalogizací o svobodných zednářích, po anšlusu Rakouska však byl poslán do Vídně, aby zde organizoval vystěhovávání Židů mimo Německo. Snaha „vyvézt“ Židy z Německa do okolních států se však ukázala brzy jako nereálná a Eichmann se na Himmlerův popud stal hlavním architektem deportace evropských Židů do obsazeného Polska a později jejich masového vyvražďování. Jako šéf Říšské ústředny pro židovské vystěhování, největší nacistický expert v tomto oboru a propagátor metod masového vraždění a plynových komor se stal jedním z největších viníků holokaustu. V roce 1945 se pod cizím jménem vzdal americké hlídce, která se domnívala, že zadržela řadového příslušníka SS a internovala jej v zajateckém táboře. Eichmannovi se z něj podařilo uprchnout a až do roku 1950 pracoval na německých farmách. Z Německa jej dostala organizace Tichá pomoc pomáhající po válce zatčeným, souzeným a hledaným osobám z bývalých SS, díky které odplul do Argentiny. Vystřídal zde pod falešným jménem několik zaměstnání – mj. zde vlastnil farmu na chov králíků. Byl však vypátrán izraelskou tajnou službou Mosad a unesen do Izraele (tento akt hrozil vážnou mezinárodní krizí). Eichmannův proces trval od 11. dubna do 14. srpna 1961 a na jeho závěru byl Eichmann odsouzen k smrti. Krátce před půlnocí 31. května 1962 byl popraven, jeho tělo bylo spáleno a popel rozptýlen nad mezinárodními vodami. Šlo o jediný trest smrti vykonaný civilním soudem v dějinách státu Izrael. 
Eichmann se při soudním procesu v Jeruzalémě hájil tím, že jako německý důstojník pouze plnil rozkazy, k Židům však prý nepociťoval žádnou zášť. Jsou však také zdokumentovány jeho výroky pronášené v kruhu přátel z SS, v nichž se ke své účasti na genocidě hrdě hlásí. Kariéra nacistického zločince, jenž chce samotnému pánubohu vylíčit svou verzi událostí, je ve hře Tomáše Vůjtka konfrontována s osudy ostravských, katovických a vídeňských Židů, kteří byli v říjnu 1939 deportováni ve dvou transportech do tábora v Nisku nad Sanem (dnešní východní Polsko). Právě tyto dva transporty organizované Eichmannem byly vůbec prvními transporty evropských Židů... 

Po představení bude následovat diskuze s tvůrci inscenace cca ve 21.40 hod.

IVAN KREJČÍ

Významný český divadelní režisér se narodil 9. dubna 1966 v Opavě. V roce 1983 se vyučil důlním elektromontérem, o dva roky později složil maturitu na stavební SPŠ. Živil se zprvu jako umyvač oken, posunovač a redaktor TV 19 Plzeň. Zároveň v letech 1992 až 1997 studoval režii na DAMU. V letech 1997–1998 působil jako režisér ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, v letech 1991–1998 jako režisér a umělecký šéf v Městském divadle v Karlových Varech. Režíroval také ve Slezském divadle Opava a krátce působil jako pedagog na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. Od roku 2005 je uměleckým šéfem a režisérem Komorní scény Aréna Ostrava, která se za jeho působení stala jedním z nejvýraznějších a odborníky nejvýše hodnocených divadel u nás. Z režií uvedených v Komorní scéně Aréna: L. Klíma: Lidská tragikomedie, W. Shakespeare: Sen noci svatojánské, P. Marber: Na dotek, M. Ravenhill: Polaroidy, A. P. Čechov: Racek, D. Farr: Brýle Eltona Johna, G. Tabori: Goldbergovské variace, E. A. Longen: Dezertér z Volšan, S. O'Casey: Penzion pro svobodné pány, A. P. Čechov: Višňový sad, W. Shakespeare: Hamlet, A. V. Suchovo-Kobylin: Tarelkinova smrt, T. Vůjtek: S nadějí i bez ní, N. V. Gogol: Hráči, G. Grekov, J. Muravickij: Neuvěřitelné příhody Julie a Nataši, T. Vůjtek: Slyšení, W. Shakespeare: Něco za něco aj. Režíroval také v dalších moravských a českých divadlech – v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě režíroval hru P. Vogel: Nejstarší řemeslo a opery G. Donizettiho, F. Romaniho Anna Bolena a U. Giordana a L. Illica Andrea Chénier, v Divadle F. X. Šaldy v Liberci inscenoval Gogolova Revizora a v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích hru D. Gieselmanna a K. Schumachera Louis a Louisa. V Národním divadle v Brně režíroval hru V. Katchy a J. Sibreho Hostina dravců a v Národním divadle v Praze operu A. Boita: Mefistofeles. Od roku 2009 je členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, od června 2014 je jejím předsedou. Pro Divadlo pod Palmovkou připravil inscenaci Shakespearovy komedie Večer tříkrálový. 

KOMORNÍ SCÉNA ARÉNA

Je nástupnickou organizací bývalého Divadla hudby, které působilo v Ostravě od roku 1951 v divadelním sálu pro 80 diváků, které se od roku 1992 transformovalo do podoby komorní divadelní scény zaměřené na divadelní experiment a novou dramatiku. V roce 1994 přijalo divadlo název Komorní scéna Aréna. Novému divadlu se podařilo neobyčejně rychle najít svůj originální styl založený na netradičním vidění klasických děl (nejen těch divadelních) a svébytné poetice spjaté s Ostravou a Slezskem. Řada objevných titulů i netradičně nahlížená divadelní klasika zařadily Komorní scénu Aréna mezi nejprogresivnější divadelní scény u nás, jejíž některá představení se stala kultovními. Od sezony 2005/2006 se Komorní scéna Aréna přesunula do nově renomované budovy, kde disponuje divadelním sálem pro 100 diváků. Divadlo bylo mnohokrát nominováno na různé divadelní ceny včetně těch nejprestižnějších a v mnoha případech se stalo jejich držitelem. Např. v roce 2013 získala Komorní scéna Aréna několik prestižních ocenění za nejlepší herecký výkon a nejlepší inscenaci roku. O rok později získala prestižní ocenění za nejlepší inscenaci roku a byla vyhlášena Divadlem roku 2013 jako první ostravské a moravské divadlo vůbec. V roce 2016 pak Komorní scéna Aréna získala celou sérii prestižních ocenění, když získala v anketě Divadelních novin cenu v kategoriích Talent roku, Nejlepší poprvé uvedená česká hra, Inscenace roku, Mužský herecký výkon a byla vyhlášena Divadlem roku 2015. 

http://www.divadloarena.cz

 

TVŮRCI
REŽIE IVAN KREJČÍ
SCÉNA MILAN DAVID
KOSTÝMY MARTA ROSZKOPFOVÁ
HUDBA NIKOS ENGONIDIS

OBSAZENÍ
EICHMANN MAREK CISOVSKÝ
VLASTIČKA ALENA SASÍNOVÁ POLARCZYK
PRVNÍ KOLEGA PETR PANZENBERGER
DRUHÝ KOLEGA ŠIMON KRUPA
RABÍN VLADISLAV GEORGIEV
PANÍ TEREZA CISOVSKÁ
MANŽEL ONDŘEJ MALÝ
HANS FRANK ALBERT ČUBA
NEPORAZITELNÝJOSEF KALUŽA
OTEC PAVEL CISOVSKÝ