Město Štěpánov je součástí chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví

26. březen 2024, 6:50
Město Štěpánov je součástí chráněné krajinné oblasti Litovelské Pomoraví

Město Štěpánov se nachází v Olomouckém kraji, 10 kilometrů severně od Olomouce a jen 6 kilometrů jihozápadně od Šternberka. Městem protékají řeky Morava a Oskava i říčka Sitka.

 

Štěpánov je celek tvořený z místních částí Benátky, Březce, Moravská Huzová, Stádlo a Štěpánov.

Štěpánov vás naláká na tři zajímavé kostely. Novogotický kostel sv. Barbory, který byl postaven jako součást místních železáren. Dalšími kostely jsou pravoslavný chrám sv. Prokopa Sázavského a římskokatolický farní barokní kostel sv. Vavřince. Ve městě dále můžete spatřit sochu T. G. Masaryka nebo bustu Antonína Švehly, součást původního sousoší z 30. let 20. století.

Výlety po okolí

V okolí je toho mnohé k vidění. Vydejte se do nedaleké Zoo Olomouc. V pavilonech, klecích a akváriích spatříte zástupce více než 350 druhů zvířat. Nenechte si ujít návštěvu pavilonu netopýrů, výběh makaků červenolících a obřího žraločího akvária. Těšit se můžete na okružní jízdu vláčkem nebo 32 metrů vysokou vyhlídkovou věž.

V blízkosti obce Těšíkov se nachází prameniště minerální vody, tzv. Těšíkovské kyselky. Pramen je zdrojem železité minerální vody, který je doložen již v roce 1669 jako přírodní kyselka. Těšíkovská kyselka je vyhledávaným přírodním pramenem. Prameniště je vybaveno altánkem.

Ve státním hradě Šternberk vám nabídnou prohlídku tří prohlídkových okruhů. Po absolvování jednoho nebo více z nich se vydejte na procházku do zámeckého lesoparku. Z původní stavby se zachovaly zbytky opevnění, zdi hlavního paláce a také mohutná okrouhlá věž.

Javoříčské jeskyně jsou proslulé bohatou a pestrou krápníkovou výzdobou a jako největší známé zimoviště netopýrů a vrápenců. Podzemní systém jeskyní vytváří komplikovaný komplex chodeb, dómů a propastí. Byly vytvořeny v ostrůvku devonských vápenců.

Klášter Hradisko je bývalý premonstrátský klášter v Olomouci. Od roku 1995 je klášter zařazen mezi národní kulturní památky. V současnosti je využíván jako vojenská nemocnice. V prostorách bývalé márnice postavené v roce 1909 navíc vzniklo muzeum, kde je k vidění expozice z historie nemocnice sahající až do období první republiky.

Bazilika Navštívení Panny Marie se nachází na Svatém Kopečku a je poutním barokním kostelem v areálu premonstránského kláštera na Svatém kopečku u Olomouce. Velkolepá stavba je významnou dominantou v kraji, již zdaleka upoutá vaši pozornost.

Podzemní prostory Mladečské jeskyně jsou bohatě zdobeny krápníky a sintrovými náteky. Jeskyně nabízejí atmosféru dávné minulosti. Je to největší a nejstarší sídliště cromagnonského člověka ve střední Evropě. V podzemí jsou malebná zákoutí, kde se vedle starých krápníků tvoří i nová výzdoba. Mezi nejkrásnější a téměř neporušené prostory patří Chrám přírody nebo Panenská jeskyně. Dominantou a symbolem podzemního systému je přes dva metry vysoký stalagmit Mumie.

www.stepanov.cz

27.4.2024, 19:00 – 23:59
BURGR S KNEDLÍKEM  aneb Jak se vaří v televizi   více
17.5.2024, 19:00 – 23:59
Příběh tajemný a krásný. Příběh o silných poutech a nelítostných pravidlech života v drsném prostředí horských samot. více
30.5.2024, 18:00 – 23:59
Vynikající herečka Jiřina Bohdalová svým vtipným vyprávěním dokáže rozesmát diváky všech věkových kategorií.  více