Zahájení turistické sezóny v Litoměřicích

Dvě výletní plavby lodí Florentina zdarma pro zhruba čtyři stovky registrovaných účastníků, minitrh regionálních výrobků, odemykání Labské stezky, pěší výlet s Klubem českých turistů, ale i doprovodný kulturní program s tancem, hudbou a dalšími aktivitami pro malé i velké. Takové bude letošní zahájení turistické sezony v Litoměřicích, které se uskuteční v sobotu 27. dubna od 13 do 20 hodin na Střeleckém ostrově v místě, kde přistává výletní loď Florentina.

Zahájení turistické sezóny v Litoměřicích
  • Adresa:
    Střelecký Ostrov
    Litoměřice 412 01

Slavností zahájení se uskuteční ve 13 hodin za účasti starosty města a dalších hostů. Turistické sezoně požehná nový biskup Stanislav Přibyl. Loď ihned poté vypluje na první cca 50minutovou plavbu směr Radobýl a zpět s prvními dvěma stovkami registrovaných návštěvníků.

Součástí odpoledne bude i odemykání Labské stezky. Cyklojízda vhodná i pro rodiny s dětmi vyrazí směr Litoměřice ve 13 hodin z prostoru odpočinkové zóny u Labe v Křešicích. „Pokud rád jezdíš na kole, připoj se k nám,“ zve Michal Horáček z destinace Českého středohoří. Účastníci jízdy po příjezdu společně symbolicky odemknou Labskou stezku, obdrží drobné dárky.

K akci se aktivně připojil i Klub českých turistů. Pěší výlet startuje ve 13 hodin od informačního centra na Mírovém náměstí, kde si účastníci vyzvednou registrační kartičky. Na jejich základě si po absolvování zhruba pětikilometrové trasy (směr Mostná hora) vyzvednou v jejím cíli ve stánku města Litoměřice na Střeleckém ostrově malý dárek.

„Zahájení turistické sezony se uskuteční ve spolupráci s producenty lokálních výrobků,“ upozorňuje starosta Litoměřic Radek Löwy. Své zastoupení na minitrhu lokálních výrobků bude mít pivovar Hákův parní pivovar, Farma Držovice, Lobkowiczké zámecké vinařství, výrobce medů a medových výrobků z Lovečkovic, Kauboy s močty a cidery z divokého severu a další.

Zájemci o plavbu lodí se musejí předem registrovat na tomto odkazu. Na základě platné registrace, jim bude v recepci hradu vydána palubní vstupenka. Odpoledne zpestří kromě Sváťova dividla i taneční vystoupení Funky Dangers.  Chybět nebude ani Dílna ručního papíru s tvořivou dílnou pro děti, odpočinková zóna litoměřické knihovny, která je stejně jako Městská kulturní zařízení partnerem letošního zahájení turistické sezony v Litoměřicích, stánek týmu silniční bezpečnosti, ale i stánky měst Ústí nad Labem, Děčín, Terezín a Lovosice. Akce vyvrcholí hudebním vystoupením skupiny No Headache.

„Letošní rok vyhlásil CzechTourism rokem aktivní turistiky. Loni jsme propojením řady míst ukázali, že Litoměřice mají v sezoně co nabídnout rodinám s dětmi. Letos se chceme prezentovat jako město, které má nádherné centrum s řadou unikátních památek, ale zároveň v něm lze aktivně strávit volný čas,“ poukázala na smysl akce vedoucí Odboru komunikace, marketingu a cestovního ruchu Městského úřadu v Litoměřicích Eva Břeňová.

  1. 4. 2024 budou uvolněny nevyzvednuté vstupenky na loď - aktuální stav sledujte ZDE.