Zámek Jemniště je barokní perlou středních Čech

11. červenec 2023, 15:28
Zámek Jemniště je barokní perlou středních Čech

Zámek Jemniště se nalézá 8 kilometrů východně od Benešova, jen 50 kilometrů od Prahy. Východně od zámku přiléhá k zámeckému parku stejnojmenná vesnice.

Zámek nechal kolem roku 1724 na nedalekém pahorku vybudovat František Adam z Trauttmansdorffu. Objekt je v současné době v soukromých rukou rodiny Šternberků a je zpřístupněn veřejnosti.

Co na zámku Jemniště uvidíte

Zámek je elegantní patrovou stavbou určenou hlavně k letnímu pobytu. Hlavní průčelí je situováno k benešovské cestě. Dominuje mu elegantní štít s balkonem, který zvýrazňuje vstup do zámku. Nižší přízemní budovy po stranách stavby sloužily k hospodářským účelům, jako stáje a kolny. Napojují se na hlavní zámeckou budovu téměř v pravém úhlu a vytvářejí tzv. čestný dvůr, srdce barokní zámecké dispozice. Sem přijížděly kočáry majitele panství i vozy zámeckých hostů, právě zde hrabě vítal nejvýznamnější návštěvy. Od okolního světa byl čestný dvůr opticky oddělen ozdobnou kovovou mříží s dvoukřídlou branou. Nejedná se o sídlo pevnostního typu, ale o venkovskou vilu, jejímž hlavním posláním je pohodlí majitele. Zadní průčelí zámku je obráceno do parku. Za F. A. Trauttmansdorffa se jednalo o park francouzský, pro který byly typické přísné geometrické linie, sochy a fontány. Často byl využíván k pořádání zahradních slavností a k témuž účelu byly vybudovány i dva zahradní pavilony. Na přelomu 18. a 19. století byla barokní zahrada přeměněna v romantický anglický park. Jedinou připomínkou někdejšího francouzského parku je tak úprava čestného dvora a nově založený libosad na pravé straně zámku.

Ubytování na zámku

Zámek Jemniště disponuje třemi apartmány nazvanými Terezie, František a Rainer. Ubytovaní hosté během svého pobytu shlédnou i ostatní, veřejnosti přístupné historické komnaty připomínající různé slohové styly. Budou mít volný přístup do zámeckého parku, bezplatné soukromé parkoviště a na požádání je také možná prohlídka zámku s průvodcem.  Zámek Jemniště poskytuje pokoje s koupelnou, vanou, obývacím pokojem, krbem a satelitní TV s plochou obrazovkou. Některé jednotky jsou zařízené starožitným nábytkem a mají výhled na zámek.

Wellness, spa a privátní zahrada

Jak v letních, tak v zimních měsících jsou připravené prostory ke kvalitnímu odpočinku.
Užijete si zde soukromou zahradu s bylinnými záhony a privat bazénem i velice útulnou a romantickou spa. Zpestřete si pobyt saunou a vířivkou, a to pouze ve dvou, stačí jen vytvořit rezervaci. Soukromá zahrada s bazénem je zde nově během letních měsíců k dispozici k pronajmutí. V zahradě jsou založeny bylinkové záhony a zasazeny ovocné stromy.

Gastronomie

Zámek Jemniště má také sezonní restauraci připravující tradiční pokrmy české kuchyně. V zimě jsou snídaně a večeře podávány na požádání. Na zámku si pěstují potřebnou zeleninu a bylinky. V Cafe Custoza vám připraví dobrůtky z kvalitních surovin. Jejich dezerty jsou nejen lahodné, ale krásné také na pohled. Mají tu také jednu specialitu, otevřeli zde bourárnu zvěřiny ulovené výhradně ve vlastních nebo spřátelených honitbách ve středních Čechách. Zpracovávají černou, srnčí, jelení a daňčí divokou, nikoliv oborovou zvěř. Maso je čistě opracované, připravené pro okamžitou přípravu zvěřinových jídel a specialit.

Svatby

Pokud hledáte místo, o němž lze bez nadsázky říci, že je krásné a romantické, budete tímto zámkem okouzleni. Ve svatební den více než kdykoliv jindy záleží na tom, aby vše plynulo hladce a bez problémů. Pro ty, kteří dávají přednost svatbě „na klíč" je tu dobrá zpráva, postarají se tu o vše od A do Z.

Zámek Jemniště

adresa: Jemniště  1, Postupice, 257 01
telefon: +420 603 819 651
e-mail: [email protected]

www.jemniste.cz

18.3.2024 – 31.3.2025, 23:59
Zámek Jemniště se nachází cca 12 km od středočeského Benešova v krásném posázavském kraji. Dostupný je vlakem ze zastávky... více