Slezské městečko Klimkovice vás překvapí zajímavými místy, které tu naleznete

25. červen 2023, 11:14
Slezské městečko Klimkovice vás překvapí zajímavými místy, které tu naleznete

Klimkovice jsou malé slezské město u jihozápadního okraje Ostravy, na okraji Ostravské pánve. Přestože se Klimkovice nachází v těsné blízkosti velké průmyslové aglomerace Ostravy, zachovalo si dosud svůj idylický přírodní ráz, svěží zeleň a čistotu venkovského prostředí.

Dějiny města sahají do 2. poloviny 14. století. Na první pohled vás zaujmou typickou siluetou bizarní věže kostela a starobylého zámku. Zámek byl postaven v 16. století v renesančním slohu. Bohužel byl postižen dvěma požáry. Z původní doby se zachovalo pouze monumentální schodiště v románském slohu s toskánskými sloupy a kamenným zábradlím. Zajímavostí je nadzemní chodba, která spojuje zámek s kostelem. Dnes je zámek sídlem městského úřadu Klimkovice a v přízemí zámku najdete také Turistické informační centrum pro občany města, návštěvníky a lázeňské hosty. Právě zde se dozvíte základními informacemi o městě a nejzajímavější místa k navštívení. V muzeu navštivte stálou výstavu obrazů Heleny Salichové, výstavu o historii a současnosti Klimkovic a výstavu přibližující proměny Poodří. Ve městě naleznete mnoho zajímavých míst k vidění. Kostel svaté Kateřiny byl postaven v gotickém stylu zároveň se zámkem. Dnešní zděný kostel nahradil původní dřevěný. Jistě vás nadchne vnitřní architektura kostela. Městský park Petra Bezruče je vybudován na místě dřívější zámecké zahrady a má rozlohu přes dva hektary. Jeho dva rybníky a 120 druhů vzácných dřevin si zasluhují zvláštní pozornost. Nejstarší dochovaná historická památka ve městě je Kostel Nejsvětější Trojice postavený v 16. století. Dnes se v něm pořádají výstavy, koncerty a svatby. Na území katastru Klimkovic se nacházejí Sanatoria Klimkovice. Tento lázeňský areál se rozkládá v lesnaté krajině v krásné přírodní scenérii s výhledem na panorama Beskyd. Nenechte si ujít také procházku ke klimkovickým studánkám či do Lesního parku Klimkovice, který je tvořen herními prvky, informačními panely a odpočinkovými místy. Podrobnosti a další místa k navštívení vám ochotně sdělí v již zmiňovaném Turistickém informačním centru.

Tipy na výlety po okolí

Polanská niva je unikátní místo tvořené lužními lesy, mokřady, tůněmi, lukami a dravým tokem meandrující řeky Odry i s jejími slepými rameny. Rozkládá se mezi Polankou nad Odrou a Jistebníkem, jihozápadně od Ostravy. Přírodní rezervace Polanská niva, bohatá na vzácnou faunu i floru, je součástí Chráněné krajinné oblasti Poodří. Město Studénka leží v chráněné krajinné oblasti Poodří a je obklopeno rybníky a loukami se zbytky lužních lesů. Městem protéká řeka Odra s přirozenými meandry. Ke chráněným kulturním památkám ve Studénce patří budovy Starého a Nového zámku. Fulnek leží mezi Ostravou a Olomoucí, na trase jedné z větví historické Jantarové stezky, která v dávných dobách spojovala oblast kolem Středozemního moře s Pobaltím. Pěkné náměstí obklopené měšťanskými domy doplňuje renesanční zámek, dva kláštery a skvostný barokní chrám Nejsvětější Trojice. Vydejte se na hrad Hukvaldy, na největší hradní zříceninu na Moravě, ležící ve stejnojmenné obcí, známou především jako rodiště skladatele Leoše Janáčka. Jistě vás také oslní nedaleký barokní skvost, zámek Kunín.

Kulturní a informační středisko Klimkovice

adresa: Lidická 1, 742 83 Klimkovice (přízemí zámku)
telefon: +420 556 420 005, +420 602 289 533
e-mail: [email protected]
kis.mesto-klimkovice.cz

www.mesto-klimkovice.cz