Letohrad je historické město ukryté v podhůří Orlických hor

2. květen 2023, 14:40
Letohrad je historické město ukryté v podhůří Orlických hor

Město Letohrad se nachází jen nedaleko Žamberka, při soutoku Tiché Orlice a Lukavického potoka, v Pardubickém kraji.

Pyšní se dalekosáhlou historií, mnoha pamětihodnostmi, architektonickými zajímavostmi i přírodními krásami. Nudit se zde rozhodně nebudete, je toho zde mnoho k vidění.

Městské muzeum se nachází na náměstí v budově bývalého Památníku Petra Jilemnického. Spravuje expozici městského muzea, zámeckou expozici, Muzeum a světničku Járy Cimrmana a strašidelnou jeskyni. Poskytuje badatelské služby, každoročně realizuje kolem deseti krátkodobých výstav.

městském muzeu můžete navštívit expozici historie města, expozici sirkařství nebo expozici Napoleonových saní. V zámecké expozici naleznete hned několik místností. První místnost je zasvěcena období baroka, druhá místnost je věnována 19. století, období historismu. Poslední místnost je z přelomu 19. a 20. století, tedy největší slávy secese. V období romantismu vznikla v parku umělá jeskyně – grotta. V současné době je využita pro expozici nadpřirozených bytostí. Muzeum a světnička Járy Cimrmana se nachází ve sklepení letohradského zámku. Muzeum seznamuje s vynálezy, cestovatelskou a výtvarnou činností tohoto velikána. V zámeckém areálu můžete absolvovat Noční strašidelnou prohlídku, kterou ocení nejen děti.

Muzeum řemesel bylo otevřeno v roce 2000, je umístěno v památkově chráněném areálu Nového dvora z 18. století.  Mezi nejzajímavější exponáty patří vyřezávaný mechanický skanzen řemesel, mechanické dílny, pilnice se třemi funkčními katry a 100 let stará školní třída, zubní a gynekologická ordinace, retro expozice a expozice betlémů.

Ve městě naleznete hned několik sakrálních objektů. Mohutná barokní stavba, kostel sv. Václava, byla postavena v 17. století původně jako zámecká kaple. Kostel sv. Kateřiny byl postaven na místě původního staršího kostela. Nevynechejte také návštěvu Kostela Nanebevzetí Panny Marie. První písemné zmínky o existenci kostela pochází již ze 14. století. Od kaple sv. Jana Nepomuckého je zas nádherný výhled na město i do okolí. Za kaplí vede červená turistická značka, po které se dá dojít přes Pustiny na Žampach. Kaplička Panny Marie stojí u staré cesty do Šedivce a nechal ji postavit v 17. století z vlastních prostředků místní rodák Vilém Hotmar.

Letohrad je označován také jako město alejí. Hned několik alejí se nachází na Kopečku nad městem, místo je spojeno i se slavnou Kopečkovou poutí a svatojánskými slavnostmi. 

Vydejte se určitě také na Muchovu vyhlídku, jedná se o stavbu ze dřeva nesoucí jméno slavného malíře, který ve městě pobýval a maloval ve třicátých letech minulého století. V aleji za kaplí na hřebeni Kopečka byla malá vyhlídka s lavičkou, kde mistr rád sedával.

V okolí města najdou potěšení také cyklisti, je zde hned několik cyklostezek.

Informační centrum Letohrad

adresa: Václavské náměstí 77, 561 51 Letohrad
telefon: 465 622 092
e-mail: [email protected]