Nadace Leoše Janáčka podporuje šíření povědomí o životě a díle tohoto umělce

20. červen 2023, 12:46
Nadace Leoše Janáčka podporuje šíření povědomí o životě a díle tohoto umělce

Sídlo nadace se nachází v brněnských Černých Polích.

Kdo myslíte, že je v zahraničí nejhranějším českým operním skladatelem? Dvořák? Smetana? Odpověď vás asi nepřekvapí: je to Janáček, který zároveň patří mezi dvacítku nejhranějších operních skladatelů z celého světa.

O nadaci Leoše Janáčka

Nadace podporuje výjimečná provedení originální hudby Leoše Janáčka a šíření povědomí o jeho životě a díle. Je tu pro hudebníky, badatele i posluchače. Nadaci založil Český hudební fond v roce 1991 financemi plynoucími přímo z provozování Janáčkova hudebního díla. Od samého začátku je jejich čestným posláním udržovat a rozvíjet hodnoty vycházející z Janáčkovy tvůrčí, organizační a pedagogické činnosti.

Podpůrné činnosti

Podporují pořadatele, hudebníky, badatele, vydavatele, studenty a všechny, koho zajímá Janáčkovo dílo a chtějí se systematicky podílet na jeho šíření. Mohou propojit vaši akci s dalšími janáčkovskými aktivitami, podpořit zrod novátorského kulturního projektu či vydání publikace nebo dokáží podat pomocnou ruku při přípravě janáčkovských expozic.

Podporují festivaly, zavedené i mladé umělce, badatele a další zájemce o šíření Janáčkova díla. Podílí se na digitalizaci Janáčkova archivu, podporují studium Janáčkova díla, vydávání odborných prací i provádění Janáčkovy hudby. Oceňují výjimečné studijní, interpretační i odborné počiny. Podporují uměleckou činnost, pořadatelské záměry a kulturní projekty.

Pamětní místa

Hukvaldský památník Leoše Janáčka naleznete v Hukvaldech. Je to rodná obec, ze které Janáček odešel už jako jedenáctiletý, ale nikdy na ni nezapomněl. Navštivte místo, kde trávil prázdniny a volný čas, kde sbíral inspiraci a skládal. Expozice v Janáčkově domě vás přenese do dobové atmosféry a ukáže, jak se okolí Hukvald zapsalo do jeho díla.

Brněnský památník Leoše Janáčka je součástí Moravského zemského muzea, se nachází v zahradním domku Chleborádovy vily v ulici Smetanově v brněnské čtvrti Veveří. Naleznete zde Janáčkovu pracovnu. Uvidíte klavír, u kterého skládal. Najdete zde rukopisy jeho oper. V domě za varhanickou školou na vás dýchne Janáčkova doba i jeho tvůrčí duch. Navštivte místo, kde Janáček žil a tvořil.

https://janacek-nadace.cz/