Zruč nad Sázavou – ráj pro děti i dospělé

10. červenec 2023, 15:41
Zruč nad Sázavou – ráj pro děti i dospělé

Zruč nad Sázavou je malebné městečko, které má co nabídnout návštěvníkům všech věkových kategorií, turistům, sportovcům, milovníkům památek, přírody i vodákům. Městu dominuje zrekonstruovaný pseudogotický zámek ležící na skále nad řekou Sázavou, jehož interiér si můžete prohlédnout v jednom ze dvou prohlídkových okruhů.

Navštívíte zde Zrcadlový sál, Maurskou knihovnu, zámeckou kapli, poslechnete si funkční orchestrion z 19. století, prohlédnete kopii kolowratského brnění nebo se dozvíte více o zdejším lodním kufru, ke kterému se váže napínavý příběh o záchraně života. Děti potěšíte návštěvou Zábavné stezky rytíře Miloty Kolowrata, kde si v zámeckém příkopu vyzkoušejí, zda by se staly platnými členy rytířské družiny při střílení z luku, šplhu na totem nebo např. lovu ryb. Nadchne vás i návštěva Svět kostiček a panenek s téměř 5 tisíci exponáty z celého světa. Zábavně naučnou stezkou zámeckým parkem s mnoha úkoly a zastaveními dojdete k nově zpřístupněné Kolowratské věži. Každé patro věže je interaktivní a z výšky 20 metrů je překrásný výhled na celý zámecký areál a také na unikátní Vodácké muzeum umístěné v nedalekém Zručském dvoře. Zde si můžete prohlédnout nejmodernější i nejstarší lodě a kajaky.

Dětem se zalíbí zpívající figurína vodáka u dobového tábořiště a na modelu řeky si vyzkoušejí sjetí lodičky na bezpečném a nebezpečném jezu. Navštívit můžete i novou expozici Příběh řeky Sázavy s mnoha herními prvky a videoprojekcí. Děti si zde poslechnou zajímavé vyprávění přímo od voraře, pradleny nebo třeba rybáře. Můžete je také vzít na dětské hřiště, na kterém je kromě nezbytných prolézaček, houpaček, kolotoče a pískoviště také kuličková dráha a dopravní hřiště. Kuličková dráha má několik závodních drah a je určena pro dva až osm hráčů s hliněnkami. Zábavu si zde užijete v každém věku. Dopravní hřiště dokazuje, že učení pravidel silničního provozu může být vážně legrace, zvlášť když si k tomu zapůjčíte šlapací motokáry a tříkolky. Značenou turistickou trasou dojdete i k rozhledně Babka, která je vzdálena cca 2 km od města.

Navštivte město Zruč nad Sázavou. Všechny expozice jsou v sezoně otevřeny denně od 9:00 do 17:00, s polední přestávkou od 11:30 do 12:00. Návštěvu expozic si můžete objednat na www.zamek-zruc.cz (rezervace prohlídky), telefonicky na tel: 327 531 329 nebo na e-mailu: [email protected].

Zámek Zruč nad Sázavou

Adresa: Zámek 1, 285 22, Zruč nad Sázavou
Telefon: 327 531 329
E-mail: [email protected]

www.zamek-zruc.cz

Akce na zámku Zruč nad Sázavou