V botanické zahradě v Troji můžete poznat tradiční i netradiční plodiny Nového světa

19. srpen 2022, 21:51
V botanické zahradě v Troji můžete poznat tradiční i netradiční plodiny Nového světa

Od léta do pozdního podzimu patří k nejatraktivnějším expozicím Botanické zahrady hl. m. Prahy sekce, která se věnuje plodinám z oblasti Nového světa. Návštěvníci zde mohou objevovat tradiční i netradiční užitkové rostliny Jižní, Střední i Severní Ameriky. Expozice Plodin Nového světa se každoročně mění svým uspořádáním i skladbou pěstovaných zástupců. Letos bylo vysazeno asi 200 druhů a kultivarů plodin. Na čtvrtky 18. srpna a 22. září připravila botanická zahrada komentované prohlídky s kurátorkou Klárou Lorencovou. Během nich mohou zájemci poznat neobvyklé plody a dozvědí se zajímavosti o jejich pěstování.

„Expozici Plodin Nového světa jsme poprvé představili v roce 2017 u příležitosti celosezónní akce Americký rok. Pro velký ohlas návštěvníků se pole s užitkovými druhy v následujících letech vrátilo a v roce 2020 bylo zařazeno k trvalým expozicím zahrady. Představujeme zde společně rostliny z mírného pásu, subtropů i tropických hor, a to včetně u nás dosud prakticky neznámých plodin. Jsou tu k vidění rostliny s jedlými hlízami, plody, semeny či listy, rostliny poskytující léčiva, barviva, vlákna nebo olej. Bohatá je také kolekce léčivých a aromatických druhů. Po celé léto i během podzimu tato expozice nabízí pestrou paletu barev i vůní,“ zve na prohlídku Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady
hl. m. Prahy
.

Na 200 druhů známých i neznámých plodin

Atraktivní expozici Plodin Nového světa s typickými indiánskými týpí najdou návštěvníci v areálu Horní zahrady, která se rozkládá za vstupem od sídliště Bohnice. Nacházejí se zde užitkové rostliny Jižní, Střední a Severní Ameriky. Jsou uspořádány do užitkových skupin – okopaniny (jedlé hlízy), zrniny (luštěniny a pseudoobiloviny), ovoce a zelenina (jedlé plody), léčivé a aromatické rostliny, zelené koření, barvířské rostliny a další technické plodiny (textilní plodiny, olejniny). Příchozí nejvíce přitahuje plodová zelenina. V letošní sezóně je tu vysazeno na 24 kultivarů rajčat a na 30 kultivarů chilli papriček, které tvoří ornament mexického slunce. Lákavé jsou i kvetoucí rostliny – slunečnice, povijnice, na podzim laskavce.

„V letošním roce jsme vysadili asi 200 druhů a kultivarů nejrůznějších užitkových rostlin. Kromě zajímavého sortimentu rajčat a chilli papriček bych ráda upozornila na méně známé a u nás nepříliš pěstované plodiny, jako je čajot, oka, ačokča, jakon, rajčenka, lagenárie nebo různé zelené koření, léčivé a aromatické rostliny či barvířské rostliny, které se používají v oblastech Nového světa k barvení pokrmů či textilií,“ říká Klára Lorencová, kurátorka Botanické zahrady hl. m. Prahy. „Všechny tyto rostliny poznáme během společné procházky, kterou plánujeme na 18. srpna a 22. září. Zaměříme se především na rostliny jedlé a léčivé a popovídáme si o možnosti jejich pěstování v našich podmínkách. Při poznávání expozice návštěvníci zapojí všechny smysly. Ráda bych je nicméně poprosila, aby během svých návštěv naše rostliny netrhali a nikdy neochutnávali, expozici využíváme ke vzdělávání a výzkumu,“ doplňuje.

Komentované prohlídky s kurátorkou Klárou Lorencovou se konají vždy ve čtvrtek – 18. srpna a 22. září od 17 hodin a sraz je u hlavního vstupu od sídliště Bohnice. Prohlídka je v ceně standardních vstupenek do botanické zahrady.

Bohatý program až do konce srpna

Do botanické zahrady v Troji se chodí za vínem. Na 18. srpna připadá Den Rulandského modrého. Milovníci vína budou moci odhalit, jaký rozsah chutí umí nabídnout jedna odrůda na jedné vinici. Vinotéka sv. Kláry připravuje minidegustaci čtyř vzorků této skvělé odrůdy – Rulandské modré ročníků 2017, 2018 a 2021 a trio červených vín doplní rosé ročníku 2021. Po zbývající soboty do 27. srpna se konají zážitkové workshopy, které se věnují městské biodiverzitě a udržitelnosti a jsou vhodné pro zájemce všech věkových kategorií. Během inspirativních dílen účastníci zjistí, jak pěstovat rostliny ve městě, jak přinést více zeleně na svá okna či balkóny anebo jak podpořit sousedské předzahrádky. Naučí se pravidla nakládání s bioodpadem a kompostování. Do 21. srpna také probíhá fotografická výstava, která představuje ostrov Kypr, a to jako místo, kde se lze setkat s neobyčejnými a často velmi vzácnými druhy rostlin.