Navštivte Nasavrky — město Keltů, medu a jedlých kaštanů

25. leden 2024, 22:23
Navštivte Nasavrky — město Keltů, medu a jedlých kaštanů

Městečko Nasavrky najdete v Železných horách v Pardubickém kraji, nedaleko města Chrudim.

Najdete zde pravděpodobně jediné oppidum východních Čech, pod zámkem objevíte sad jedlých kaštanů, založený téměř před 250 lety, a navštívit můžete i ojedinělé včelařské arboretum. To a mnohem více vám nabídne procházka Nasavrkami. Za naučnou Keltskou stezkou Železnými horami se skrývá téměř 10 kilometrů dlouhý okruh, na kterém naleznete celkem 20 zastavení s naučnými tabulemi. Trasa začíná v Nasavrkách před zámkem, pak zamíří od kostela kolem přírodní památky Kaštanka do údolí řeky Chrudimky, kterému se tu lidově říká Peklo, tak pozor na čerty. Tabule vás upozorní, že procházíte přírodní rezervací Krkanka. Nejvýznamnější součástí stezky je prostor bývalého oppida. Potěchou oka vám může být i malý vodopád, případně se pokochejte krásnými výhledy z rozhledny Boika. Pokud si trochu zajdete, nedaleko se nachází hráz Křižanovické přehrady. V blízkosti se dále nalézá Národní kulturní památník Ležáky, který uchovává trvalou vzpomínku na osadu Ležáky vyhlazenou během 2. světové války.

Země Keltů

Středobodem Země Keltů je keltský skanzen u silničky z Nasavrk do Kameniček. Jedná se o projekt zastřešující aktivity pro veřejnost, které cílí na prezentaci zdejšího keltského osídlení. Všechny velké stavby mají svoji předlohu v archeologických nálezech, stejně tak opevnění a klešťovitá brána. Konstrukce budov také vycházejí ze zjištěných poznatků při vykopávkách. Kromě samotné prohlídky se můžete zúčastnit i vzdělávacích programů, ve kterých si můžete vyzkoušet tehdejší řemesla. Celkově se jedná o zajímavou podívanou, kde spatříte rekonstrukci architektury, řemesel a životního stylu dávno zapomenuté kultury.

Včelařské arboretum

V přírodní památce Kaštanka najdete nasavrckou raritu, sad jedlých kaštanů. Na ploše jednoho hektaru se nachází okolo stovky stromů. Nasavrky mají rozkvetlý strom kaštanovníku setého také ve znaku. Ve včelařském aroboretu u Včelařského centra vám představí zdroje včelí pastvy. Mimo rostliny, keře a stromy tu najdete včelí úl, pítko pro včely a ukázku hmyzího hotelu. Včelí inspiromat je soubor 10 panelů, na kterých najdete inspirace ze života včel.

Pokud budete potřebovat radu nebo další tipy na výlet, vydejte se na nasavrcké náměstí, kde naleznete turistické informační centrum, tam vám ochotně poradí. 

TIC Nasavrky

adresa: Náměstí 37, Nasavrky
telefon: 469 677 566
e-mail: [email protected]

https://nasavrky.cz/