Sibiřský husky na závodech - Stará papírna Žatec

Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci zve 2. května 2024 od 17 hodin do Staré papírny na přednášku Sibiřský husky na závodech, kterou povedou musheři Lukáš a Kateřina Klímovi z Klůčku.

Sibiřský husky na závodech - Stará papírna Žatec
  • Adresa:
    Volyňských Čechů 733,
    Žatec, 438 01

„Doprovodná akce k probíhající výstavě Pes – věrný přítel člověka představí původ a plemena tažných psů, historii plemene Sibiřský husky, historii mushingu, závody psích spřežení v Čechách i v zahraničí a disciplíny v závodech psích spřežení. Vstupné na přednášku je jednotné 55 Kč“, pozval za muzeum Ing. Martin Čížek.

Lukáš a Kateřina Klímovi

S pejsky trénují zhruba devět let a momentálně jezdí s osmi až deseti psy. Na podzim závodí nejraději v kategorii C1, protože jízda na tříkolce je velký adrenalin. V zimě se zaměřují na midové a longové závody, při kterých si užívají čas strávený se psy, romantiku dlouhé jízdy a zasněžené krajiny. Jejich srdcovým závodem je Šediváčkův long, jeden z nejtěžších závodů psích spřežení v Evropě. V roce 2019 a 2020 se jim podařilo dokončit závody Polardistans 160 ve Švédsku a Femundlopet 450 v Norsku. Podle jejich slov by se rádi do Skandinávie opět vrátili. Mají tři kluky, kteří již také začínají "mašujovat". Těší je spokojené tváře pejsků, když dělají to, pro co žijí.