Příběhy přeživších: výstava v Clam-Gallasově paláci

15.4.2024 – 30.6.2024, 23:59

Centrum Romů a Sintů v Praze zve na vernisáž jedné ze svých výstav, věnované příběhům přeživších tzv. cikánských táborů. Tragická historie holokaustu Romů a Sintů se naprosto vymyká zkušenosti většiny z nás. Rozměr utrpení je stěží představitelný. Nacisté vyvraždili celé romské rodiny, zpět z koncentračních táborů se vrátili jen jednotlivci. Jak jen lze vyprávět jejich příběh?

Příběhy přeživších: výstava v Clam-Gallasově paláci
  • Adresa:
    Husova 158/20
    Praha 1 110 00
Kurátor výstavy, historik Jiří Smlsal se rozhodl vyhnout se nemilosrdné řeči čísel, přehledu vývoje rasistických nařízení či fotografiím zbídačených lidí, pořízených jejich mučiteli.
 
Svou pozornost namísto toho zaměřil na lidskou dimenzi této historie. Příběhy přeživších jsou ta autentickými vzpomínkami těch, kteří nepředstavitelně trpěli a podali o tom svědectví.
 
Součástí vernisáže bude hudební vstup i komentovaná prohlídka výstavy.
 
Výstava je veřejnosti přístupná od 15. 4. 2024 do 30. 6. 2024 v prostorách Clam-Gallasova paláce. K výstavě udělil záštitu náměstek primátora hl. m. Prahy Petr Hlaváček.
 
Výstava je součástí projektu Centra Romů a Sintů v Praze, jenž je finančně podpořen Norskými fondy. Z akce bude pořízen audiovizuální záznam, který může být zveřejněn.