Navštivte Sklárnu Jílek. Jednu z nejstarších skláren v České republice

6. duben 2024, 7:29
Navštivte Sklárnu Jílek. Jednu z nejstarších skláren v České republice

Sklárna Jílek se nachází na severu Čech v Kamenickém Šenově v Libereckém kraji. Pýchou sklárny je kromě široce zaměřené produkce barevného skla také nádherná architektura budovy samotné sklářské hutě, která je zajímavá především unikátním použitím kovové nosné konstrukce.

 

Více než stoletá tradice výroby skla

Sklárna Jílek byla založena v roce 1905 a je jednou z nejstarších takřka nepřetržitě fungujících skláren u nás. Sklárna nyní používá techniku foukání a ručního tvarování. Přijeďte se podívat na tuto krásnou huť a nasát atmosféru skutečného sklářského provozu. Můžete absolvovat zajímavou exkurzi ve sklárně, které jsou možné po telefonické domluvě. Těšit se můžete na příjemné teplo, reálnou výrobu s možností vyzkoušet si foukání a odvézt si malý suvenýr jako památku na návštěvu magického kraje Lužických hor.

Unikátní výrobky světové kvality

Skloubením starého řemesla s hravým přístupem vzniká prémiová kvalita výrobků. Vizí firmy je udržení tradiční ruční výroby českého skla v nejvyšší možné kvalitě. Jejich úspěch stojí na kvalitní sklovině, široké barevné paletě a na bezchybném zpracování a nadčasovém designu. Nabízí jak vlastní design výrobků, tak i možnost výroby dle přání zákazníka. Vždy poskytují komplexní přístup od prvního zákresu výrobku, přes výrobu formy a vzorování, až po finální výrobu, balení a expedici. Nabídka obsahuje širokou paletu barevného skla, mnoho druhů optik a forem.

Pronájem sklářské hutě, skláře, týmu sklářů, pece nebo brusírny

Kromě výroby na zakázku a realizace produktového portfolia zde nabízí část našich sklářských kapacit k pronájmu.  Tato forma spolupráce se setkává s velkým zájmem u řady designových studií, nezávislých umělců či odborných uměleckých škol. Možností, jak můžou vypadat projekty na míru, je celá řada.

Sklářská huť

Srdcem každé sklárny je tavicí pec ze šamotových cihel, které se na stavbu pecí používají odnepaměti. Uvnitř pece je během tavení skla až 1 500 °C.

Brusírna a kulírna skla

Reprezentuje sklářský provoz, jemuž se říká "studený". Přezdívku získal kvůli způsobu zušlechtění vychlazeného skla. Pro broušení se používají převážně diamantové kotouče různých průměrů a profilů nebo brusné písky různé zrnitosti.

Kmenárna

Zde se připravuje sypká směs pro výrobu skla, které se říká "sklářský kmen". V základu jde jen o sklářský písek, sodu, potaš a vápenec. Barevnost skla pak ovlivňují další složky, které technolog naváží na laboratorních vahách. Jak utavit přesnou barvu, je tajemstvím, které se předává mezi skláři z generace na generaci.

Formárna

Je nedílnou součástí každé sklárny. Ve formárně se špalek z bukového dřeva vysoustruží podle připravené šablony. Pak je potřeba, aby se forma vypálila prvními výrobky, které uvnitř formy vytvoří zuhelnatělou krustu. Ta v kombinaci s vodou a párou dodá výrobku hladký povrch.

Kavárna Druhá kolej

Skončili jste exkurzi sklárny a došla vám energie? Pak jste tu správně. Kavárna Druhá Kolej nabízí nejen výbornou kávu z pražírny Nordbeans v Jizerských horách ale i netradiční zážitek. Můžete zde zakoupit i unikátní skleněné výrobky ze sklárny Jílek. Každý produkt je vyroben s láskou a s ohledem na klasické ruční techniky. Vybírat můžete ze skleniček, mís, váz a džbánů a odnést si domů jedinečný suvenýr z Kamenického Šenova, města sklářů v srdci Křištálového údolí. 

Crystal Valley

Unikátní místo, kde se zrodil český křišťál. Existuje jediné místo na zemi, kde se již více jak 470 let snoubí jedinečná příroda s vášní pro sklářskou tradici a řemeslo. Před více než 300 lety se v Křišťálovém údolí zrodil český křišťál. Z něj pak zdejší mistři skláři vytvořili první broušený kámen na světě, první majestátní lustr i první křišťálový šperk. Zde dali vzniknout i dokonalé skleněné perličce. Již v roce 1548 zde byly založeny první sklářské hutě, zasazené do nádherné přírody Jizerských a Lužických hor. Nikdy nepřerušená tradice a vášeň pro sklo dala vzniknout mnoha firmám včetně sklárny Jílek, která vyrostla v jednu ze skláren s nejstarší tradicí tradiční výroby skla.

Historická lokálka

V Kamenickém Šenově najdete romantickou železniční lokálku, která projíždí krásnou oblastí Lužické hory. Vyzkoušejte jízdu nádherným krajem České Kamenice.

Sklárna Jílek

adresa: Nová Huť 687, Kamenický Šenov
telefon: +420 602 243 481

www.facebook.com/GlassworksJilek