Eduard Palíšek - vernisáž výstavy a křest knihy ve Fragment Gallery

3.4.2024, 18:00 – 19:00

Premiéru publikace Eduarda Palíška „Pražská sezóna“ uvádí Fragment Gallery spolu se stejnojmennou výstavou, která představuje průřez knižní novinkou. Akce je výsledkem dlouhodobé orientace autora na žánr street fotografie.

Eduard Palíšek zkoumá dění v ulicích Prahy a soustavně zachycuje momenty charakterizující proměny jejích nálad. Rád se vrací zejména na Karlův most a na Václavské náměstí, podobně jako do jejich širšího okolí. Výstava v galerii Fragment bude otevřena 4. dubna a potrvá do 19. května.

Galerie je otevřena od čtvrtka do soboty od 11.00 do 19.00.

Snímky pro knihu „Pražská sezóna“ vybral autor a Vladimír Birgus. Kurátorem výstavy ve Fragment Gallery je Josef Moucha. Bibliofilské vydání obrazového svazku o 158 stranách doprovázejí písňové texty Boba Dylana a předmluvy od Josefa Mouchy a Jindřicha Štreita.

Kmotrem knihy je prof. Vladimír Birgus a patronem knihy je prof. Jindřich Štreit.

Palíškovy záběry propojuje sociální zaměření. Už mimo výstavu a knihu jsou tímto způsobem založena i další díla. Především černobílý cyklus „a-Men“, v jehož rámci autor za koronavirové krize sbíral příběhy vyslechnuté při portrétování lidí, odkázaných na živoření v ulicích pražského centra. Pozadím souboru „Metropolis“ se stala graffiti na zdech podchodů u stanice metra Vltavská, spoluutvářející nezaměnitelnou atmosféru místa, kde se scházejí skupiny mladých lidí. Podobně pestrá je kolekce portrétů nositelů subkultur Emo a Gothic. Pod titulem „Emo Riot“ byla poprvé vystavena při Blatenském fotofestivalu v roce 2021. V poslední době se fotograf zabývá projektem „Výjimeční lidé“, čili programovým doplňováním galerie současníků, zasazujících se o to, aby svět spěl k lepšímu. Zvolené osobnosti nahlíží nejen v jejich prostředí profesním, nýbrž i v soukromí, jež bývá veřejnosti často skryto. Profily koncipuje jako barevné triptychy.

Hlavní tvůrčí oblasti, kterým se Eduard Palíšek věnuje, se tedy vždy týkají existence člověka v současné společnosti. Cykly street fotografií „Pražská sezóna“ a „Metropolis“, humanistický soubor „a-Men“ i portrétní kolekce „Výjimeční lidé“ a „Emo Riot“ jsou dostupné na webových stránkách

Eduard Palíšek pochází z Uherského Hradiště a fotografuje od dětství. Své práce již představil na skupinových i samostatných výstavách v České republice, v Polsku, v Německu a na Slovensku. Svou zálibu nyní rozvíjí studiem na Institutu tvůrčí fotografie Filozoficko-přírodovědecké fakulty Slezské univerzity v Opavě.

Fragment Gallery se nachází v prostorách výjimečného projektu Fragment – přesně na protější straně budovy, než je 24 metrů vysoká socha Lilith sochaře Davida Černého – v blízkosti stanice metra Invalidovna.

Galerie je otevřena od čtvrtka do soboty od 11.00 do 19.00.

Galerie se nachází na adrese Rohanské nábřeží 713/6. Vstup je zdarma.