Rýmařov a jeho okolí ve své plné kráse

1. únor 2023, 9:13
Rýmařov a jeho okolí ve své plné kráse

Rýmařov se nachází v Moravskoslezském kraji, na půl cesty mezi Bruntálem a Šumperkem. Je nazýván vstupní branou do Jeseníku.

Historické centrum města

Na náměstí Míru naleznete dominantu města, renesanční radnici, která postupem času několikrát změnila svou podobu. Na rýmařovském náměstí si také můžete prohlédnout Mariánský sloup, který byl vybudován na paměť morové epidemie, která v minulosti Rýmařov postihla. Jen pár kroků vedle se nalézá socha svatého Jana Nepomuckého.

Rýmařov se pyšní několika zajímavými sakrálními stavbami

Kostel svatého Archanděla Michaela stojí v severní části historického jádra města. Vznik kostela bezpochyby souvisí se založením města Rýmařov ve 13. století. Za opravdovou perlu severomoravského baroka je považován kostel Navštívení Panny Marie, zvaný kaple v Lipkách. Zvenčí vás hned na první pohled neosloví, nenechte se však zmást, uvnitř se nalézá hotový poklad — krásně zdobený kostel s úchvatnou freskovou výmalbou. V parku v Lipkách, přímo před kostelíkem je umístěna socha panny Marie Immaculaty a kamenný kříž.

Hrady a zámky

Při toulkách městem nevynechejte Janovický zámek, který byl původně gotickou tvrzí ze 13. století. Disponuje unikátními dřevěnými stropy, zajímavostí jsou také jedinečné vestavěné dřevěné záchody.

Udělejte si také zastávku na jižním okraji masivu Nízkého Jeseníku, 13 km od města, kde se nachází hrad Sovinec ze 14. století.

Kultura a vzdělání

Na své si při návštěvě města přijdou také milovníci umění, kteří si v galerie Marie Kodovské mohou prohlédnout její osobitá díla.

Nedaleká archeologická lokalita Hrádek je chráněná archeologická oblast a je využívána jako externí součást geologické expozice Městského muzea Rýmařov a jako expozice představující historii tohoto místa.

Externí expozice rýmařovského muzea je umístěná v textilce Hedva Český Brokát. Dozvíte se zde mnohé o historii plátenictví, tkalcovství a textilnictví. Součástí je také reinstalovaná pražská prodejna kravat ve stylu art deco a brokátová místnost, jejíž stěny jsou potaženy brokátem. 

Zajímavým místem k prohlídce je dále Pradědova galerie v Jiříkově.

Aktivní odpočinek a příroda

Pokud již budete mít dost historie a kultury, vydejte se vyčistit si hlavu do nedaleké zahrady. Víceúčelové sportovní zařízení v areálu zahrady Hedvy je určeno pro malé i velké, můžete zde trávit čas aktivním odpočinkem.

V okolí Rýmařova se ukrývá nejedno romantické místo. Jedním z nich jsou Rešovské vodopády, které na svém horním toku ve skalnatém údolí vyhloubila říčka Huntava.

Břidlicová jezírka jsou zase soustavou jezírek, která vznikla v zatopených lomech nedaleko Břidličné.

Pokud se rádi kocháte krásnými výhledy, vydejte se na Křížový vrch, kde vás uchvátí pohled na hřebeny Jeseníků.

Pitný režim se musí dodržovat

Velmi odpočinkovou variantou je návštěva rýmařovského pivovaru Excelent a Morous. Tato varianta trávení volného času nadchne nejen mužské polovičky.

Informační centrum při Městském muzeu Rýmařov

adresa: nám. Míru 6, 795 01 Rýmařov
telefon: +420 554 212 381
e-mail: [email protected]

www.inforymarov.cz, www.rymarov.cz, www.rymarovsko.cz

12.4.2024, 23:59 – 13.4.2024, 23:59
Dvě speciální prohlídky zámku, které se zaměří na stavební vývoj zámku a návštěvníci se dozví mnoho zajímavých informací o... více
13.4.2024, 10:00 – 23:59
Speciální prohlídka pro místní obyvatele, kteří prokáží trvalé bydliště do 5 km od zámku. Vstup ZDARMA. Rezervace nezbytně nutná!!! více
20.4.2024, 18:00 – 19:30
Městské muzeum Rýmařov vás zve na PŘEDNÁŠKU historika PAVLA MACHÁČKA z Vlastivědného muzea Jesenicka o nedotčené perle Sudet... více
2.3.2024 – 28.4.2024, 23:59
Městské muzeum Rýmařov a Galerie Octopus vás zvou na výstavu kreseb a grafik významné české umělkyně ADRIENY ŠIMOTOVÉ a výstavu... více