Vernisář výstavy Krajina civilizace - Nisa Factory

3.5.2024, 18:00 – 19:00

Výstava Jiří Dostál, Jan Vančura, Jiří Nepasický Krajina civilizace představí obrazy, grafiky, kresby a plastiky uvedených autorů ze sedmdesátých a osmdesátých let, jejichž společným jmenovatelem je fascinace znaky tehdejší moderní doby v mnoha myslitelných nuancích. 

Bývalá Herzigova továrna patří mezi dominanty pomezí Mšena nad Nisou a Rýnovic v Jablonci nad Nisou.  Textilní výrobu vystřídala v posledním století výroba bižuterní.

Díky nadšení pro historii a tradici se velkolepé industriální prostory se mění  na centrum pro současné umění, vědu a technologie a daří se jim vdechnout  nový život.

Stálá expozice skleněných perlí a bižuterie vzdává hold regionálnímu řemeslu a tradici. Potkává se zde historie a současnost tohoto unikátního oboru. K vidění jsou historické stroje na broušení, navíjení skleněných perlí a sekání skleněných tyčinek z 19. a 20. století., unikátní kolekce skleněných vinutých květinových broží broušených , vinutých a mačkaných kloboukových a klopových jehlic z meziválečného období. 

Nisa Factory disponuje galerijním prostorem o celkové výměře 850 m2 a kapacitě 250 osob.

Prostory budou sloužit k prezentaci současného výtvarného a scénického umění. Zároveň se stanou důstojným místem, kde se bude moci veřejnost prostřednictvím přednášek a debat aktivně účastnit dialogu s umělci, odborníky a  významnými osobnostmi  napříč oborovým spektrem.

Nisa Factory

Janovská 132/39

466 04  Jablonec nad Nisou