14x za nejlepšími akcemi do Pardubic

19. březen 2023, 21:45
14x za nejlepšími akcemi do Pardubic

Pardubičtí tahouni jsou výběrem toho nejlepšího, co můžete v Pardubicích zažít! Představujeme vám čtrnáct nejvýznamnějších akcí, které dávkují to nejlepší z kultury, sportu a zábavy v průběhu celého roku!

Pomyslnou tahounskou šňůru odstartuje divadelní GRAND festival smíchu svým 23. ročníkem, který slibuje, že důvodů zasmát se bude opravdu dostatek. Pořádnou porci humoru nabídne Východočeské divadlo Pardubice v termínu 27. března až 3. dubna. Divadlo v dubnu vystřídá vážná hudba v podání Pardubického hudebního jara. Letošní koncerty potěší nejen posluchače v Pardubicích, ale i okolních městech – v Heřmanově Městci, Cholticích, Seči, Sezemicích i ve Vysokém Mýtě. Třetí dubnová sobota bude věnována příznivcům běhu, kteří mohou poměřit své síly v ulicích města na 17. ročníku Pardubického vinařského půlmaratonu, ten bude v jarních měsících následován 31. ročníkem divácky atraktivní letecké show, která se uskuteční 27. a 28. května na pardubickém letišti. Necelý týden po Aviatické pouti centrum města ožije folklorem. Jako již tradičně první červnový pátek bude patřit Pernštýnské noci, která nechá rozeznít tóny lidových písní. Než děti vystřídají školní lavice za prázdninové veselí, uskuteční se 14. až 16. června ve městě jarní část oblíbených Městských slavností.

Ani v letních měsících pardubičtí tahouni nepoleví! Příznivce šachu a her potěší Mezinárodní festival Czech Open, který bude naše město hostit od 13. do 30. července. Oba prázdninové měsíce budou patřit také sportu. Pardubická juniorka, tenisové mistrovství ČR jednotlivců v kategorii staršího dorostu, se letos uskuteční od 29. července do 4. srpna. Šachové a tenisové mistry vystřídají v srpnu v Pardubicích nadšení sportovci všech věkových kategorií. S heslem Sportuje celá rodina! se 5. srpna otevřou na více než týden brány Sportovního parku Pardubice v parku Na Špici. Tuto oblíbenou akci si každoročně užijí desítky tisíc návštěvníků, kteří si mohou vyzkoušet, který sport je pro ně ten pravý. S létem se již také tradičně mohou obyvatelé a návštěvníci Pardubic rozloučit poslední srpnový víkend na Pardubickém festivalu vína.

S pomalým příchodem podzimu se na začátku září těšte na mezinárodní výstavu Koně v akci – největší setkání koní a lidí, které je svým obsahem v naší zemi velmi ojedinělé a unikátní. Koně posléze vystřídají motorky, a to v rámci legendárního plochodrážního závodu Zlatá přilba, který 24. září oslaví jubilejní 75. ročník! Poté se město převleče do hávu noblesy a v očekávání dostihového svátku sezóny Pardubice ožijí 6. a 7. října podzimními Městskými slavnostmi. Následující den, v neděli 8. října, se Pardubice probudí do jiskřivé atmosféry nejslavnějšího dostihového závodu u nás – 133. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou, který není třeba blíže představovat a který uzavře pomyslné tahounské tažení roku 2023.​