Bělá pod Bezdězem nabízí mnoho zajímavých architektonických památek

5. únor 2024, 13:06
Bělá pod Bezdězem nabízí mnoho zajímavých architektonických památek

Bělá pod Bezdězem leží v malebné krajině západně od Mnichova Hradiště, severovýchodně od města Mladá Boleslav, na okraji Středočeského kraje.

O městě a okolí

Někdejší královské město bylo založeno roku 1304 v údolí potoka Bělá. Dnes je Bělá pod Bezdězem památkovou zónou, dochovaly se zde části městského opevnění a mnoho dalších historických staveb. I v blízkém okolí Bělé najdete řadu historických památek a přírodních zajímavostí. Nedaleko stojí mohutný hrad Bezděz a o něco dále je Máchovo jezero, jehož okolí láká turisty i milovníky kol. Okolní krajina nabízí různé příležitosti k aktivitám v přírodě, jako jsou turistika a cykloturistika.

Zajímavá místa v Bělé pod Bezdězem a okolí

Zámek Bělá pod Bezdězem

Místní dominantou je zámek, který je obklopen příjemným parkem a je přístupný veřejnosti. Zámek byl postaven na místě původní tvrze v letech 16. století, koncem 17. století byl barokně upraven. V 19. století byla na zámku proslulá vyšší lesnická škola, na které učil dr. Emanuel Purkyně, syn J. E. Purkyně. V roce 1941 byly na zámek přeneseny muzejní sbírky z nedalekého augustiánského kláštera. Dnes je na zámku umístěno muzeum se stálou expozicí historie Pobezdězí, která zahrnuje především prehistorii a historii regionu. Návštěvníci tak zde mohou získat bližší pohled na historii města a jeho okolí. Pravidelně se zde konají tematické výstavy, ukázky z depozitáře muzea a krátkodobé výstavy výtvarného umění.

Městské koupaliště

Koupaliště je umístěno v okrajové části města Bělá pod Bezdězem. K dispozici je venkovní betonová nádrž, napouštěná od roku 2016 z přepadů Hlučovských pramenů. Areál má příjemný přírodní charakter s dostatkem zelených ploch i stromů, písčitou pláž a dětské brouzdaliště.

Radnice v Bělé pod Bezdězem

Radnice v Bělé pod Bezdězem se nachází na Masarykově náměstí v samém centru města. První záznam o radničním domě je z roku 1593, kdy obec zakoupila dřevěný dům. V roce 1613 byl zbořen a na jeho místě byla postavena jednopatrová kamenná budova s mohutnou věží, která byla v 19. století přestavěna na dnešní dvoupatrovou budovu. Na zdi je zavěšen původní Český loket – ve středověku užívaná délková míra. Je to jeden ze tří, které se v Čechách dodnes zachovaly.

Augustiniánský klášter a kostel sv. Václava

Klášter byl založen roku 1345 Hynkem Berkou z Dubé pro řeholníky řádu sv. Augustina. Klášterní barokní kostel pochází z 18. století. Za husitských válek byl klášter vypálen.

Děkanský chrám Povýšení sv. kříže

Farní kostel s unikátní řezbou Piety ze 14. století byl vybudován současně s nově zakládaným městem, ale požár v roce 1635 jej až na sakristii úplně zničil. Sakristie je tedy zachovaná v původním gotickém slohu s krásnou křížovou klenbou.

Kaple Nejsvětější trojice

Kaple se nachází při silnici z Bělé pod Bezdězem do České Lípy. Jedná se o jednoduchou malou stavbu obdélníkového tvaru vzadu uzavřeného vybíhajícím polokruhem. Postavena byla počátkem 19. století. Na oltáři je obraz Nejsvětější Trojice od místního malíře Josefa Augusta Bubáka.

Městské opevnění a Česká brána

Bělá pod Bezdězem byla v minulosti obehnána pevnými hradbami. Česká brána je jednou z původních bran, které sloužily ke vstupu do Bělé pod Bezdězem. Pochází z počátků historie města, z doby, kdy byla Bělá opevněna. Hradby byly otevřeny pěti branami a malou brankou, kudy se chodilo pod město pro vodu.

Mařatkova socha

Pomník „Na stráž“ se nachází v parku v západní části náměstí v Bělé pod Bezdězem. Je dílem předního českého sochaře J. Mařatky. Socha představuje francouzského legionáře v nadživotní velikosti.

Socha Karla Hynka Máchy

Socha K. H. Máchy se nachází na zalesněném návrší Horka na jižním okraji města. Pomník je dílem sochaře L. Rottra a pochází z roku 1936. Původně stál na v dějišti Máchova Máje na Jarmilině skále ve Starých Splavech u Máchova jezera.

Mariánský sloup

Na náměstí v Bělé pod Bezdězem stojí barokní sloup se sochou Panny Marie v životní velikosti. Dle nápisu na podstavci jej nechal roku 1681 zřídit hrabě Arnošt z Valdštejna na památku zachránění města od morové nákazy.

Královský hrad Bezděz

Nedaleký hrad Bezděz byl postaven v 13. století jako královský hrad a v minulosti významně zasahoval do českých dějin. Přestavuje nejvyspělejší stupeň ve vývoji hradů vůbec. Díky velmi těžké přístupnosti nebyl v minulosti výrazněji přestavován. Hrad leží na vrcholu kopce vysokého 604 metrů, z jeho 35 metrů vysoké věže je krásný kruhový výhled do dalekého okolí. Za pěkného počasí jsou vidět vrcholy Jizerských hor i Krkonoš.

In-line park s originálním hřištěm ve Vrchbělé

Zajeďte si do sportovně relaxačního areálu Vrchbělá. Z obce Bělá pod Bezdězem vás sem navedou směrovky na „In-line park Bezděz“.

www.mubela.cz

2.5.2024, 9:00 – 16.6.2024, 17:00
Výstava Křehká krása – radost z tvoření představí tvorbu tří amatérských umělců, která přesahuje hranice plátna a obohacuje ho o... více