Expozice moderního skla - Východočeské muzeum v Pardubicích

Pardubická sbírka moderního českého skla je u nás i v zahraničí respektovanou kolekcí jak svojí početností, tak kvalitou zastoupených exponátů. Nová stálá expozice v jižním křídle zámku představuje originální díla i design českých sklářských výtvarníků od druhé poloviny 50. let 20. století až do současnosti. 

Cena vstupenky: 170 Kč
Expozice moderního skla - Východočeské muzeum v Pardubicích
  • Adresa:
    Zámek 2
    Pardubice 530 02

Ve dvou velkých sálech je vystaveno více než 160 exponátů, které se v historii oboru řadí ke špičkovým výtvorům i v mezinárodním kontextu. Vystavená díla dokumentují odlišné trendy a dobové výtvarné koncepce a zároveň je možné sledovat i postupný autorský vývoj a proměny práce nejvýznamnějších osobností českého ateliérového skla.

Architektky Regina Loukotová a Klára Doleželová z pražského ateliéru GEM architects zde vytvořily imaginární podobu města, která poskytuje divákům příležitost pro rozvíjení fantazijní představivosti. Jsou zde „moderní periferie“ s plastikami v odlehčených konstrukcích věžových „mrakodrapů“, zavěšené vitráže plující ve výšce nad návštěvníky, temná pasáž s kójemi se zářícími poklady, „náměstí“ s rozměrnými dramatickými kompozicemi či místo pro rozjímání - „kostel“ s monumentální plastikou křišťálového betléma. Při procházení návštěvníky obklopí krása a elegance skleněných objektů, proměňujících se světlem v různých úhlech pohledu.
Expozice má být skutečným zážitkem pro smysly a zároveň oslavou tvůrčích schopností českých umělců – sklářských výtvarníků.

Grafiky Ivo Křena
Od 3. 11. 2022
Ivo Křen, kurátor sbírky skla Východočeského muzea v Pardubicích a aktivní výtvarník, mistr barevného linorytu, zanechal během tří desetiletí svého působení v muzeu nesmazatelnou stopu. Dokončení svého životního díla – expozice českého skla S.K.L.E.M. – se hrou osudu nedočkal, zemřel nedlouho před jeho završením.
Památku Iva Křena se jeho kolegové rozhodli připomenout doplněním expozice o jeho linoryty, které kongeniálně doplňují vystavená díla sklářských výtvarníků. Zápůjčka Křenových děl ze soukromé sbírky na pardubickém zámku bude dlouhodobá.

Expozice je bezbariérově přístupná.
Kontakt pro osoby s omezenou schopností pohybu: tel. +420 466 799 271 (pokladna).

Společné vstupné do expozic, výstav a na věž.
Základní vstupné 170 Kč, snížené 110 Kč (žáci, studenti, senioři), rodinné 370 Kč.