Radio Ivo: Život nedoceníš

Rádio Ivo vzniklo jako pokus o přenesení rozhlasové hry na divadelní prkna bez jakékoli transformace a předchozího textu. Pouze s možností vidět její vznik. 

Radio Ivo: Život nedoceníš
  • Adresa:
    Holandská 669/1,
    Praha 10-Vršovice, 101 00

Hra Život nedoceníš v režii Romany Bohunské a její další repríza s novým námětem. Výrazová civilnost a zvukový realismus v pozvolném tempu. Normální příběhy ze života. Rozpačití performeři podávají vcelku suverénní výkon.

Rádio Ivo sehrálo od roku 2006 více než 150 kompletně improvizovaných rozhlasových her, jak na divadle, tak živě v rozhlase (Vltava, Radio 1, Radio Wave, Slovenský rozhlas). Za studiovou hru Měl byste dvacet minut? získalo v roce 2009 mezinárodní rozhlasovou cenu Prix Bohemia. Výjimkou z obvyklého celovečerního příběhového formátu byla povídková hra Duch doby pro Kabaret v Éteru stanice Vltava.

Rádio Ivo také spolupracuje s jinými umělci: takto vznikla ve Slovenském rozhlase hra 100 rokov naživo společně s Divadlem Gasperego, představení s herci Divadla v Dlouhé či dalšími hosty (Aňa Geislerová, Marek Daniel, Ventolin, Zuzana Fuksová, Robert Mikluš, James Cole, Michal Pěchouček, Tomáš Jeřábek, Prokop Holoubek, Madla Bažantová, František Škanta).

Speciálním projektem bylo společné představení s Divadlem SkRAT a hostující Aňou Geislerovou Tiene pochybností, které je součástí repertoáru bratislavské scény A4 - nultý priestor. Od určité doby jsou všechna vystoupení zaznamenávána. Většina je k poslechu i stažení na Soundcloudu a Uloz.to, či na stránkách a Spotify podcastu Českého Rozhlasu Radia Wave, kde Rádio Ivo pravidelně vystupovalo (a kde nezanedbatelnou součástí her byly stylizované mystifikační doprovodné texty). Dalšími stálými scénami jsou nebo byly Studio Hrdinů, MeetFactory, Kavárna Praha, Kabinet múz a HaDivadlo. Od roku 2022 je Rádio Ivo hostem v kulturním prostoru Vzlet.

Herecká trojice sestává z členů českých alternativních divadelních skupin – Petr Marek je zakládajícím členem improvizačního Dekadentního divadla Beruška, hudebních skupin Midi Lidi, Monikino Kino, Muzikant Králíček, Kakaduo, filmovým režisérem (v kinech Láska shora, Nebýt dnešní, Nic proti ničemu), autorem rozhlasové mysteriózní talk-show Dospělý večer. Hostuje v divadlech Vosto5 a Studio Ypsilon a příležitostně se věnuje stand-upu. Johana Ožvold (dříve Švarcová) pochází z královéhradeckého Divadla Dno, byla členkou hudební skupiny Kazety, je autorkou rozhlasových her, filmovou herečkou (Nic proti ničemu, Největší z Čechů), režisérkou (The Sound Is Innocent) a příležitostnou moderátorkou. Spolu s Petrem čas od času hrávají k tanci jako Disjockejové a účinkují jako komická dvojice Sourozenci Brücknerovi. Marian Moštík byl členem improvizačního Divadla V Soukolí, hrál v brněnském HaDivadle, bratislavském Divadle SkRAT a v několika filmech (Nic proti ničemu, Cesta do Říma). Všichni tři společně vystupují také v kolektivním all-stars-bandu moravských improvizačních divadel LÁHOR/Soundsystem.

Hrají: Petr Marek, Johana Ožvold, Marian Moštík

Téměř všechny hry k poslechu a stažení Soundcloud. Hry z Radia Wave na Spotify.