Týnec nad Sázavou má bohatou historii a je oblíbeným místem vodáků

10. únor 2024, 22:25
Týnec nad Sázavou má bohatou historii a je oblíbeným místem vodáků

Týnec nad Sázavou je malebné město ve Středočeském kraji, nachází se v blízkosti řeky Sázavy, asi půl hodinky jižně od Prahy. Na levém břehu leží starší část s historickými objekty, kterým dominuje vysoká gotická věž s úchvatným pohledem do Posázaví. Na pravém břehu se nachází novější výstavba, sídliště, úřady a obchody. Město je významným střediskem dolního Posázaví. K městu náleží místní části Chrást nad Sázavou, Podělusy, Pecerady, Zbořený Kostelec, Krusičany, Brodce, Čakovice a osady Větrov a Hůrka.

 

Historie města Týnec nad Sázavou

Týnec nad Sázavou má velmi bohatou historii. Samo jeho jméno ukazuje, že na jeho místě, kde se nachází týnecký hrad, bývala opevněná osada „zatýněná“ – Týnec. Toto obydlí mělo pravděpodobně vztah k prastaré obchodní cestě, která vedla přes Sázavu kolem hradu Kostelce z jižních Čech na Prahu. Kořeny osídlení Týnecka jsou doložené nejen archeologickými nálezy, ale zejména památníky z této doby — odkrytými základy přemyslovského paláce, zachovalou románskou rotundou z počátku 2. tisíciletí, gotickou věží a hradním dvoupodlažním objektem, dnes městským muzeem. Počátky průmyslové výroby se datují do 2. poloviny 19. století, kdy Týnec proslul výrobou kameninového zboží.

Místo oblíbené vodáky

Město je rozděleno řekou na dvě části. Díky své poloze na řece Sázavě s řadou jezů a starých mlýnů, uprostřed lesů a díky bohaté historii byl a stále je Týnec místem vyhledávaným turisty, zejména pak vodáky, kterých je zde během letních měsíců opravdu mnoho.

Muzeum a hrad

Součástí hradu je románská rotunda s hranolovou věží. Nejstarší písemná zpráva o existenci Týnce a týneckého hradu je z roku 1318 a zachovala se ve zlomku bývalých soudních spisů tzv. půhonných desek. Archeologické nálezy ukázaly, že tato oblast byla osídlena již v 8. až 10. století. V 11. století zde byl postaven nejprve dřevěný a později kamenný hrad s románskou rotundou, která je nejstarší dochovanou stavební památkou v Týnci. Gotická věž nyní slouží jako rozhledna. V muzeu se nachází stálá expozice týnecké kameniny. Při návštěvě týneckého hradu máte jedinečnou možnost seznámit se s jeho pozoruhodnými obyvateli. Předposlední podlaží hradní věže totiž obývá letní kolonie netopýra velkého.

Kulturní život ve městě

Na hradě se často konají výstavy umělců, koncerty hudebních spolků, vystoupení uměleckých škol, středověké jarmarky, keltské programy, svatby a nedílnou součástí jsou i pravidelné ochotnické divadelní festivaly. O vánočních a velikonočních svátcích jsou zde výstavy zaměřeny na tradice daných svátků.

TIC Týnec nad Sázavou

adresa: Klusáčkova 2, 25741 Týnec nad Sázavou
telefon: 317 729 050, 775 290 032
e-mail: [email protected]

www.visittynec.cz

1.3.2024 – 27.6.2024, 23:59
Pokud vám přebývají sazenice zeleniny, nebo byste se rádi podělili o svou přebujelou pokojovku, přineste je do Městské knihovny, kde... více
1.4.2024 – 30.12.2024, 23:59
Výstava s tématem historie knihoven na motivy knihy známé autorky knih pro děti, Kláry Smolíkové v tandemu s ilustrátorem... více