Barokní zámek Choltice s kaplí svatého Romedia je kulturní památkou

14. únor 2024, 10:05
Barokní zámek Choltice s kaplí svatého Romedia je kulturní památkou

Zámek Choltice se nachází v Královéhradeckém kraji, nedaleko Přelouče a Pardubic, jižně od centra městysu Choltice.

Prohlídkové okruhy

Pro návštěvníky jsou připraveny následující prohlídkové okruhy.

Prohlídkou prvního okruhu nahlédnete do unikátně zdobené kaple a navštívíte jednu z nejstarších barokních lékáren na našem území. Založena byla pravděpodobně už v roce 1673. Lékárna byla bohatě vybavena fajánsovými a cínovými stojatkami. Dále také potřebami na drcení nebo míchání nejrůznějších ingrediencí. Cennými předměty jsou zachovalé majolikové stojatky. Dále si na prohlídkové trase můžete prohlédnout oratoř, knihovnu s čítárnou, expozici vybavení kuchyně, hudební nástroje, keramiku, Salla terrena, zámeckou jídelnu, obřadní sál a trofejové schodiště.

Druhá prohlídková trasa je prohlídka zámecké kaple svatého Romedia, kde si poslechnete výklad o historii. Kaple představuje unikátní ikonografický a hagiografický koncept, neboť je zasvěcena u nás jinak neznámému tyrolskému světci, Romediovi z Thaur, ze kterého vzešel rod Thunů. Vchod do kaple je z nádvoří a tvoří jej toskánské sloupy s balustrádou. Kaple je osmiboká stavba, uvnitř dělená deseti pilastry. Opravdovou kuriozitou kaple je umístění osmi kacířů heretiků s hanlivými emblémy. Postavy Aria, Šimona Mága, Manese a Nestoria, doplňují dva čeští kacíři Jan Hus a Jeroným Pražský a nechybí ani reformátoři Jan Luther a Jan Kalvin.

Další prohlídkovou trasu, momentálně z technických důvodů nedostupnou, by ocenily hlavně děti. Měli zde expozici černého divadla, kde si návštěvníci mohli s dětmi prohlédnout prostory s nasvícenými pohádkami.

Zámecká obora s parkem

Choltický zámek obklopuje rozlehlý zámecký park, který přechází v oboru s kaskádou rybníků. Na své si tedy v Cholticích přijdou také milovníci přírody. Zámecká 70 hektarová obora s parkem nabízí ke zhlédnutí mnoho vzácných dřevin. V této přírodní rezervaci dnes žije několik druhů ohrožených živočichů.

Zajímavosti o zámku Choltice

Zámek měl mít původně podobu čtverce, jehož tři strany měly tvořit budovy a severní, volná strana měla být uzavřena mohutnou mříží. Středem stavby měla být uprostřed jižního křídla vestavěná kaple, ta však byla poslední realizovanou stavbou. Nedostatkem financí byly totiž další práce zastaveny. Dodnes tedy stojí jen polovina zámku.

V Cholticích se narodil malíř slavného obrazu Boženy Němcové J. V. Hellich a básník Bohdan Jelínek.

V parku se natáčelo několik filmů, z nichž nejznámějším je Strakonický dudák a Obchodníci.

DiskGolf

Diskgolf je sport, který kombinuje prvky tradičního golfu s hrou frisbee. Hráči se snaží projít hřiště s co nejméně hody, používají k tomu specializované disky navržené pro různé vzdálenosti a letové dráhy. Tuto zajímavou hru si můžete u zámku zahrát. Hřiště se nachází v parku za zámkem a je přístupné zdarma a nepřetržitě. Půjčovna disků kopíruje otevírací dobu zámku.

Zámek Choltice

adresa: Náměstí Sv. Trojice č.p.5, 533 61 Choltice
telefon: +420 734 257 579
e-mail: [email protected]

www.zamek-choltice.cz

10.5.2024, 19:00 – 21:00
Talentovaní studenti Konzervatoře Pardubice, vítězové mezinárodních soutěží v houslovém a kytarovém recitálu, prokládaném verši ze... více