Motýlí vytí - Divadlo Bez zábradlí

31.10.2021, 19:00 – 20:30

TRES DESEOS. Jedna z částí dramatické tetralogie Padlá těla současného mexického autora Alejandra Romána Bahena, jejímž společným tématem je žena jako hlavní postava, žena v extrémní situaci, žena zranitelná, podléhající a závislá na vnějším systému.

Motýlí vytí - Divadlo Bez zábradlí
  • Adresa:
    Jungmannova 36/31
    Praha 1 110 00
Projekt platformy TRES DESEOS.

Děj je situován na tajnou kliniku v Mexico City a souběžně se odehrává i na letišti v New Yorku. Prolínají se zde osudy dvou žen, Denisse a Vanessy, které nejdříve pracovaly jako modelky, ale později se z nich staly placené společnice. S postupem času, kdy zároveň progresivně konzumují drogy v rámci vybraných společenských večírků, jejich společenský statut i cena klesají, a jejich opotřebovaná těla jsou použita k pašování drog a v poslední fázi této dekadentní spirály [tělo-zboží-transakce-násilí] rozebrána na orgány.

Hra je kompilací rozhovorů, zpráv z tisku i televize, které autor použil, aby zatáhl diváka do hry a donutil ho k účasti na svém způsobu vidění světa.

Alejandro Román Bahena je mexický dramatik narozen v Cuernavaca, Morelos v roce 1975. Vystudoval Centro de Arte Dramático (Centrum dramatického umění), obor specializovaných scénických studií „Seki-Sano“ a za svoji dramatickou tvorbu (např. Ánima Sola, Horká krev, Motýlí vytí, Křižovatka, První linie, Půlnoční mše) získal mnohá ocenění mj. Manuela Herrery. Jeho hry byly vydány např. v Německu, Kanadě, Spojených státech. Románova dramatika je extrémně atraktivní, ve svých tématech autor reaguje na pulzující každodenní skutečnost, je stále ve střehu a vždy připravený využít každé příležitosti k napsání žhavé reportáže, zachytit neobvyklou událost, skandál, katastrofu, požár, kolektivní popravy, sériové vraždy, uťaté hlavy, které se kutálejí po tanečních parketech nočních klubů…

Dramatik ve svých hrách pracuje vždy s malým obsazením, ale každá postava oplývá bohatostí názorů a jejími ústy nehovoří pouze účastníci, oběti či očití svědkové násilí, ale také jakési sociální povědomí obyčejných lidí i z těch nejvzdálenějších míst země, včetně samotného zhmotnělého prostředí, ať už se jedná o budovy, zeměpisné krajiny, meteorologické, kulturní, či ideologické prostředí.

Hrají

Kristýna Jedličková, Tereza Marečková a Tibor Žida.

TRES DESEOS

TRES DESEOS, z. s. je otevřená umělecká platforma, zaměřená na mezinárodní reciproční projekty s akcentem na španělskou a latinskoamerickou kulturu s cílem připravit solidní zázemí pro festival TRES DESEOS prezentující to nejzajímavější ze současné španělské a latinskoamerické dramatiky. Cílem spolku je představit českému divákovi současné hry reflektující sociálně politické dění v hispánském světě a vytvářet tak místo pro setkávání témat, myšlenek i umělců.