Ošklivec - Činoherní klub

18.9.2023, 19:30 – 18.10.2023, 21:30

Celý život jsem od svého obličeje nic nežádal. S tím je konec. Satirická komedie.

Ošklivec - Činoherní klub
  • Adresa:
    Ve Smečkách 26
    Praha 1 11000

Lette je vynálezce. Právě vyvinul silnoproudý modulární konektor, který je naprostou senzací. Dozví se ale, že na mezinárodní kongres pojede patent prezentovat jeho kolega. Nikdo však není příliš ochotný vysvětlit mu proč – ani jeho vlastní žena.

Co se stane, když zjistíte, že vám nikdo nikdy neřekl, že jste oškliví? Je možné zachovat si svou vlastní tvář, když si necháte změnit obličej?

Satirická komedie ostrá jako skalpel o zběsilosti společnosti, která vyznává mládí, krásu, vědu, pokrok a nepřetržitý růst, ale neuvědomuje si, že usilování o ně může vést ke ztrátě jedinečnosti, a nakonec i identity.

Marius von Mayenburg, německý dramatik, překladatel, dramaturg a režisér je autorem celé řady úspěšných her s výraznými tématy např. KÁMEN, MUČEDNÍK, MARS, ŽIVÝ OBRAZ. Často a opakovaně se jeho texty objevují také na českých jevištích. OŠKLIVCE, komedii s výjimečným spádem napsal v roce 2007.

“POŘÁD HLEDÁM NĚCO, CO CHYBÍ, NĚJAKÉ TÉMA, KTERÉHO SE NEDOTÝKAJÍ HRY KOLEM MĚ, A TAK SE TY HRY SNAŽÍM NAPSAT SÁM.”

Braňo Holiček je divadelní, filmový a televizní herec a režisér. Studoval herectví na Pražské konzervatoři a režii na katedře alternativního a loutkového divadla DAMU. Jako režisér se zabývá především autorskou tvorbou; ve většině případů je společně s inscenační koncepcí zároveň autorem textu.

Text hry OŠKLIVEC ho zaujal svým tématem i formou – jedná se v podstatě o nepřetržitý dialog bez scénických poznámek, který nabízí nepřeberné množství možností, jak ho inscenovat.

Premiéra inscenace OŠKLIVEC proběhne, až to bude možné. Uvidíte Vojtěcha Kotka, Václava Šandu, Martu Dancingerovou a Martina Fingera.