DEVĚTAOSMDESÁTEJ REVISITED

9.10.2019 – 1.2.2020, 23:59

Proč hudební měsíčník Melodie citoval v roce 1989 Vladimíra Iljiče Lenina? Čemu se říkalo Sojuz-Apollo?

Co to byl Vítfest? Za co by Jan Rejžek dostal toho roku půllitrem po hlavě, ani by nemrkl? Proč bylo Škoda kaňky? 

Těmito otázkami jsme před deseti lety anoncovali výstavu Popmusea o ‚roku zázraků a jeho nečekaných hudebních souvislostech‘. Po deseti letech jsme se rozhodli zahrát ten kousek znovu. Doba tomu přeje, doba tomu chce.

Bylo by nejjednodušší vzít starou výstavu, oprášit ji a vylepit znovu. Lidé si nic nepamatují (respektive pamatují si jen to, co chtějí a co se jim hodí), třeba by to prošlo. 

Ale to nám připadlo škoda a nefér. Za těch let jsme se změnili, získali spoustu nových materiálů, a změnilo se i vnímání roku 1989. A připadlo nám škoda ho nevyužít. Tudíž jsme ji z gruntu překopali a udělali znovu. Tomu odpovídá i její nový název DEVĚTAOSMDESÁTEJ  REVISITED.

Výstava neopomíjí ‚velké události‘, klade ale stejný důraz na dobové maličkosti, bizarnosti a překvapivé souvislosti. Všichni si z toho roku pamatují generálního tajemníka ÚV KSČ Miloše Jakeše z jeho stand-up comedy v Červeném Hrádku. Výstava ho představí jako člověka, který provedl Čechy a Slováky do éry kompaktních disků. BigBoss československého socpopu dr. Janeček se zase ukáže jako průkopník česko-německého porozumění.

Protože rok 1989, to nebyl jen Koncert pro všechny slušný lidi, zpěváci na tribunách masových demonstrací a další chvíle, kdy se popkultura propojila s velkými dějinami. Byl to rok posledního Rockfestu, Show Tomáše Tracyho, Punkedenu, nejslavnější Dvorany Porty, Stevieho Wondera na Spartě a brněnského ‚podvodu za milión‘. Všechny ty důležité milníky, událostí dobového významu a více či méně bizarní marginálie roku 1989 najdou pamětníci i ti, co to nezažili, na výstavě v KC Kaštan. 

Výstava potrvá do 1. 2. 2020. 

Více na Facebooku Popmusea

Popmuseum, z.s., KC Kaštan, Bělohorská 150, 1269 00 Praha 6, tel. 776 141 531-2