Muzeum motýlů a brouků Hlinsko

19. duben 2023, 16:28
Muzeum motýlů a brouků Hlinsko

Z Ameriky, Asie, Afriky i Austrálie pocházejí tropičtí brouci a motýli, které mohou obdivovat návštěvníci v Muzeu motýlů a brouků v Hlinsku. Unikátní exempláře všech druhů, velikostí a barev pocházejí z rozsáhlých sbírek Oldřicha Černého. V prostorách objektu ve Wilsonově ulici 1319, vystavil dlouholetý sběratel ve čtyřiceti vitrínách a více než 260 krabicích kolem čtyři a půl tisíce exotických brouků a motýlů.

Ti navíc tvoří jen část jeho rozsáhlých sbírek. Součástí výstavy je oddělení s ukázkou několika druhů živých tropických brouků a dětský koutek. K dispozici mají děti omalovánky s pastelkami. Nechybí ani prodej upomínkových předmětů s hmyzí tématikou, prodej turistických vizitek a deníčků.

 Cílem expozice je ukázat návštěvníkům právě exempláře z tropů, které si běžně jinde prohlédnout nemohou. Jsou tu zástupci skutečně z celého světa, kromě Evropy. Časem chceme ale exponáty obměnit, aby návštěvníci mohli vidět i další druhy. Své sbírce se Oldřich Černý věnuje asi čtyřicet let.

 Otevřeno je od 9.00 do 16.00 mimo pondělí. Výstavu už od podzimu zhlédlo mnoho návštěvníků, zamířili na ni jednotlivci i skupiny z celé ČR i zahraničí.

V expozici najdete například robustní tesaříky, žijící ve Střední a Jižní Americe, jejichž hnědé krovky plné ornamentů působí, jako by byly vyřezávané ze dřeva.

Jejich velikost se blíží až 17 centimetrům, čímž se řadí mezi největší brouky světa. Návštěvníky určitě zaujmou i obrovští martináčové i největší lišajové světa, Morfa zářící na dálku nebeskou modří, draví brouci rodu Manticora s šavlovitě prodlouženými kusadly, nebo Goliášové, největší brouci Afriky.

Otevírací doba

Úterý až pátek 9-16h, So, Ne 9-15h
Vstupné pouze hotově, nelze platit kartou

Těšíme se na Vaši návštěvu

Muzeum motýlů a brouků

adresa: Wilsonova 1319, 539 01 Hlinsko
e-mail: [email protected]
telefon: 602428353, 723623058

www.facebook.com/MuzeumMotyliBrouci