Objevte poklad v srdci Kolína

1.5.2021 – 31.12.2021, 23:59

Bartolomějské návrší v Kolíně je otevřeno pro veřejnost. Perla gotické architektury z dílny Petra Parléře, bohatá ornamentální výzdoba kostnice jako barokní „memento mori“, chrámový poklad, interaktivní expozice a zelené zahrady. To vše objevíte v historickém centru Kolína.

Historie královského města Kolína je velmi bohatá, což dokládá i řada zajímavých historických a kulturních památek nacházejících se na jeho území.

Dominantou města je chrám sv. Bartoloměje. Stavbu vysokého katedrálního chóru prováděl v letech 1360-1378 významný stavitel té doby Petr Parléř. Obohatil tak Kolín o jedno z neoriginálnějších děl gotické architektury lucemburského období.

Není to ale jen chrám, který stojí za pozornost. Celý areál chrámového návrší se honosí titulem národní kulturní památka. Téměř dva roky probíhala revitalizace areálu rozprostírajícího se kolem kostela, jeho otevřením v září 2020 získal Kolín unikátní ucelené zákoutí v historickém centru města, které nabízí návštěvníkům nové pohledy na kolínskou dominantu.

První návštěvnický okruh s průvodcem vás zavede do interiéru chrámu sv. Bartoloměje a do barokní kostnice postavené roku 1733. Množstvím kostí a bohatostí ornamentální výzdoby jde v rámci území ČR o stavbu srovnatelnou snad jen s kostnicí v Sedlci u Kutné Hory.

Nově přístupné jsou budovy staré farní školy a zvonice. V prvním nadzemním podlaží zvonice, která byla postavena na počátku 16. stol., je vystaven restaurovaný chrámový poklad, zvonice dále nabídne lapidárium a vyhlídku na město z vnějšího ochozu. Zpřístupněna je nově i stará farní škola s interaktivní expozicí věnovanou událostem z historie města a slavným osobnostem Kolína. 

Kompletní obnovy se dočkaly i hradby a zelené parkány a celkově tak vznikl ojedinělý relaxační prostor v centru města.

Nenechte si ujít návštěvu unikátního Bartolomějského návrší v samém srdci Kolína. Stojí to za to!

 

Otevírací doba

INTERIÉRY HISTORICKÝCH OBJEKTŮ

duben – říjen

úterý – pátek                    9–17 hodin

sobota – neděle               10–17 hodin

 

listopad – březen

pátek                                   9–17 hodin

sobota – neděle               10–17 hodin

  1. 12., 25. 12, 31. 12., 1. 1. zavřeno

VENKOVNÍ AREÁL A ZAHRADY NA PARKÁNĚ

květen – září     

denně                                8 – 20 hodin

říjen – duben                   

úterý - neděle                  9 – 17 hodin

www.bartolomejskenavrsi.cz

 Zdroj foto: Areál Bartolomějského návrší, foto Josef Čáslava, Areál Bartolomějského návrší, Barokní kostnice a „Memento mori“, foto Ladislav Renner