Kostelec nad Orlicí je městem historie i přírodních krás

12. březen 2024, 13:35
Kostelec nad Orlicí je městem historie i přírodních krás

Kostelec nad Orlicí se nachází ve východních Čechách v Královéhradeckém kraji, jen nedaleko od Rychnova nad Kněžnou. Najdete tu mnoho zajímavých míst k návštěvě.

V Novém zámku v Kostelci nad Orlicí vás seznámí s historií rodiny Kinských při prohlídce zámecké expozice Život v biedermeieru. Prohlédnete si zde výstavy výtvarného umění v Galerii Kinský nebo navštívíte krátkou exkurzi do historie města Kostelec nad Orlicí v jeho muzejní expozici. Nenechte si ujít procházku anglickým parkem a posezení v místní zámecké kavárně a restauraci. Těm nejmenším je zde k dispozici dětské hřiště.

K vyhledávaným místům v Kostelci jistě patří také lesopark Lipová stráň se třemi značenými stezkami — Stezka Mistra Jana Husa, stezka K. J. Erbena a stezka PhDr. J. S. Gutha. Všechny trasy začínají v jednom bodě, na křižovatce u koupaliště.

Vydejte se také na zámek Častolovice, kde naleznete malou ZOO, oboru, velkou zahradu, dětské hřiště, kavárnu a cukrárnu. Je to tedy ideální výlet pro rodiny s dětmi, kteří se mohou těšit na pštrosy emu, lamy, poníky, oslíky, kozy, ovečky a prasátka.

V okolí lze navštívit další veřejně přístupné zámky, v Doudlebech nad Orlicí, v Rychnově nad Kněžnou, v Opočně anebo se můžete vydat na nedalekou zříceninu hradu Potštejn.

Z rozhledny Vrbice se zas můžete pokochat výhledem do okolní krajiny. Z 30 metrů vysoké dřevěné věže se dvěma vyhlídkovými plošinami se vám odsud naskytnou výhledy na Kunětickou horu, Pardubice, Hradec Králové, ale také Krkonoše, Orlické hory nebo Králický Sněžník.

Nedaleko od Kostelce nad Orlicí se nachází poutní místo Homol. Jedná se o raně barokní poutní areál s kostelem Panny Marie Bolestné a předlouhými schody, které jako by vedly až do nebe. Kamenné schodiště jsou Evropským unikátem. Schodiště má 153 schodů a 16 odpočívadel. V roce 2018 byl celý areál prohlášen národní kulturní památkou České republiky. K tomuto místu se můžete dostat na kole a projet si cyklostezku přes soutok Tiché a Divoké Orlice.

Divoká Orlice na svém dolním toku není tak divoká jako v horních partiích u Zemské brány a nad přehradou Pastviny. Říční údolí je oblíbeným cílem pěších, cyklistů i vodáků.

RTIC Kostelec nad Orlicí

adresa: Palackého nám. 29, 517 41 Kostelec nad Orlicí
telefon: 494 337 261, 724 367 861
e-mail: [email protected]

www.rtic.cz

www.kostelecno.cz