Vydejte se na zámek Doksy za historií i kulturou

14. červenec 2023, 11:44
Vydejte se na zámek Doksy za historií i kulturou

Zámek Doksy byl postaven v obci Doksy na Českolipsku. Zámek Doksy se nachází v samém centru města severozápadně pod náměstím Republiky.

Ohlédnutí za historií zámku Doksy

Původně se jedná o renesanční zámek ze 16. století. Zámek sloužil jako rodinné sídlo mnichovohradišťské větve Valdštejnů, kteří ho užívali až do roku 1945. Po konfiskaci přešel do rukou státu. Od roku 1958 je chráněn spolu s parkem i ohradní zdí jako kulturní památka. Po krátkém působení vojenského výzkumného střediska byly od roku 1962 rozsáhlé zámecké prostory dány k dispozici střední odborné škole a učilišti. Kromě tříd byl v renesančním křídle zřízen internát pro žáky. Z tohoto důvodu nebyl zámek nikdy veřejnosti přístupný. Zámek byl ve vlastnictví Libereckého kraje, který jej však v roce 2015 bezplatně přenechal městu Doksy, které o něj pečuje doposud.

Co v zámku v současnosti naleznete

V přízemí zámku vznikl prostor pro příležitostné výstavy, přestěhovalo se sem Turistické informační centrum a Městská knihovna. V současné době také naleznete ve druhém patře dokského zámku Muzeum Čtyřlístku. Zde se můžete setkat se všemi postavičkami v téměř životní velikosti.

Otevřel se zde také moderně historický prohlídkový okruh věnovaný bývalým majitelům zámku, a to konkrétně rodu Valdštejnů, který je ozvláštněn multimediálními prvky. Od června 2020 je zde totiž zpřístupněn prohlídkový okruh věnovaný tomuto rodu. Spatříte zde Rytířský sál s nádhernými lustry, gobelíny, replikami historického nábytku a dřevěný kazetový strop. V dalších místnostech objevíte audio nahrávky, četné tablety s historickými fotografiemi, bývalou valdštejnskou knihovnu či neobvyklé tříplátnové kino, v němž se prostřednictvím vtipného vyprávění historických postav vystupujících z obrazu seznámíte s Valdštejny a jejich životem na zámku. O patro výš na vás čeká překvapení v podobě zámecké koupelny, multimediálního kreslícího plátna či nově vytvořeného zámeckého divadla s projekcí, které zde ale nikdy dříve v historii nebylo. K vrcholům expozice patří i replika původního Grafického kabinetu a zdejší kaple. V jednotlivých místnostech jsou kromě tabletů k dispozici i qr kódy pro zobrazení zajímavých informací.

Zámecký areál disponuje unikátním anglickým parkem z 19. století, který je volně přístupný. Konají se zde tradiční dokské akce jako Novoroční ohňostroj či Dokská pouť. Zámeckým parkem je vedena naučná stezka s řadou informačních panelů.

Zámek Doksy

adresa: Valdštejnská 183, 472 01 Doksy
telefon: +420 739 310 010
e-mail: [email protected]

www.zamekdoksy.cz

20.7.2024, 20:30 – 22:30
Divadelní komedii pod širým nebem, Strašidlo cantervillské, uvedeme i v sedmé letní divadelní sezóně roku 2024!!!! V rámci uměleckého... více
1.1.2024 – 31.12.2024, 23:59
V muzeu je stálá expozice věnovaná vývoji komiksu Čtyřlístek. Dozvíte se zde, jak tento komiks krůček po krůčku vznikal a jak se... více