Muzeum Čtyřlístku na zámku v Doksech

1.1.2024 – 31.12.2024, 23:59

V muzeu je stálá expozice věnovaná vývoji komiksu Čtyřlístek. Dozvíte se zde, jak tento komiks krůček po krůčku vznikal a jak se takový komiks vlastně tvoří. Fifinka, Bobík, Myšpulín aPpinďa se na vás už těší.

Muzeum Čtyřlístku na zámku v Doksech
  • Adresa:
    Valdštejnská 183
    Doksy 472 01

Raritou muzea je mimo jiné i to, že se zde můžete setkat se všemi postavičkami v téměř životní velikosti, zaboxovat si v Bobíkově tělocvičně nebo zhlédnout filmovou pohádku Čtyřlístku. V muzeu je i místo na kreslení, prostor pro besedy a přednášky.

Dnes již není žádným tajemstvím, že dějištěm proslulého českého komiksu Čtyřlístek jsou Doksy, Máchovo jezero a Bezděz. Manželé Němečkovi zakoupili v roce 1968 chalupu poblíž Doks. Zdejší kraj je natolik okouzlil, že se rozhodli zasadit děj Čtyřlístku právě do okolí města Doksy. Ovšem domeček, ve kterém postavičky žijí, je karikaturou rodného domu Jaroslava Němečka v Modřanech.

V příbězích Čtyřlístků se tedy z Máchova jezera stává rybník Blaťák, z města Doksy Třeskoprsky a strašidla nás nestraší z Bezdězu, ale z Bezzubu.

Historie čtyř přátel Fifinky, Bobíka, Myšpulína a Pindi začala v roce 1969, kdy se v redakci nakladatelství Orbis objevil 24letý Jaroslav Němeček s prvním příběhem, nazvaným Vynález prof. Myšpulína. Původně vůbec nepočítal s tím, že by příhody Čtyřlístku mohly mít nějaké pokračování, ale velký zájem čtenářů si vynutil další díly.

Ceník vstupného do Muzea Čtyřlístek

Základní vstupné

Dospělí 

 100 Kč

Děti

  50 K

Zvýhodněné vstupné

Rodinné vstupné 2+2           250 Kč
ZTP a ZTP/P    50 Kč                               
Studenti ( ISIC, EYCA, ITIC)    60 Kč
Senioři 65+    60 Kč

Vstup zdarma

Děti do výšky 100 cm.