Polská obec Pieszyce je zajímavým místem v Sovích horách

6. prosinec 2023, 15:08
Polská obec Pieszyce je zajímavým místem v Sovích horách

Navštivte malebná, tajuplná a zajímavá zákoutí Sovích hor – obec Pieszyce. Tato obec ležící na úpatí Velké Sovy, necelých 30 kilometrů od českých hranic.

Obec Pieszyce je ideální základnou pro horské túry, ale také pro návštěvu mnoha okolních zajímavostí, jako například těch zahalených tajemstvími druhé světové války. Obliba poměrně nízkých a nenáročných Sovích hor s nádhernou krajinou každým rokem stoupá. Největšímu zájmu turistů se těší hlavní trasy na nejvyšší vrchol — Velkou Sovu, dosahující 1015 metrů nad mořem, které vedou ze tří průsmyků: Sokolího, Jugowského a Walimského.

V Pieszycích vznikly geologické stezky: vycházková stezka Podzemní svět Kamionek, vedoucí po zbytcích bývalých dolů, s největší atrakcí Dračí otvor. V okolí místní části Kamionki se nacházejí kvalitní a odhalené skalní útvary a staré důlní šachty. Po stopách dávných důlních děl v obci Kamionki, která byla na úpatí Velké Sovy v provozu již od druhé poloviny 15. století, vede turisticko-historická stezka. Zajímavé tematické tabule vám přiblíží dějiny Kamionek a nabídnou podrobné informace o dolech a jejich využití. Seznámíte se také s metodami dobývání štěrku a hornickými nástroji.

Milovníkům zábavy na kolech doporučujeme Singletrack Kamionki. Jedná se o úzké lesní stezky, které byly modernizovány a upraveny speciálně pro jízdu na horském kole. Obsahují jednoduché i technické úseky, pomalé a točité, ale také rychlé pasáže. Nechybí zde prudká stoupání a sjezdy. Trasa v obci Kamionki vede traverzami vrcholů obklopujících zdejší údolí krásnou divokou přírodou mezi četnými skalními útvary a starými důlními díly.  Úsek je dlouhý 14 kilometrů, najdete zde také několik odpočívadel.

Rozhledna Velká sova

Rozhledna Velká Sova se nachází na stejnojmenné nejvyšší hoře Sovích hor. Na jejím vrcholu stojí tato 25 metrů vysoká rozhledna, která pochází z roku 1906. Byla postavena na počest prvního říšského kancléře Otty von Bismarcka, který odehrál klíčovou roli v procesu sjednocování Německa. Velká Sova je turistickým centrem Středních Sudet a povinnou součástí výšlapů v Sovích horách.

Z rozhledny je krásný výhled do okolí, na Krkonoše se Sněžkou v čele, Králický Sněžník, nebo mrakodrap Sky Tower ve Vratislavi. Kromě hlavních turistických tras existuje mnoho zajímavých cest, kde nepotkáte skoro žádné turisty a kde si budeme moci v tichu vydechnout od každodenního shonu a užít si pohled na nádherné ukázky živé i neživé přírody. Rostoucí trend aktivního trávení volného času láká do Sovích hor stále více sportujících návštěvníků. Trasy vedoucí neopakovatelnou krajinou přitahují jak amatéry, tak profesionály, pro které je nedotčená oblast obce Pieszyce a Sovích hor zajímavou atrakcí a výzvou.

www.pieszyce.pl